videolink 發表於 2017-10-1 01:35

"聲" 雕細琢 OPPO UDP-203 SE 歐酷版 體驗會會後感受

今天下午又參加 Post76 活動:"聲" 雕細琢 OPPO UDP-203 SE 歐酷版 體驗會。

雖然在短短一小時內的體驗會,只聽了幾首歌,幾段 4K 影片,但已感受同體驗 OPPO UDP-203 SE Oh ! Cool ! 版的優勝之處,分別有:
1. 電源組件更新及強化,這個不單令音質提升,而且連帶影像也
    有所改善,相信各位師兄高手也比本人清楚;
2. 音頻分析力提升(高中低均衡演繹)。

OPPO UDP-203 SE 歐酷版,相比 OPPO UDP-205 聲畫質素,仍有一段距離,但當質素提升,香港代理仍然保持改版後的 OPPO UDP-203 SE 歐酷版,有二年保用,售價也自然有所提高:$8,999,新舊價差距$3700,還有 4K 影碟及電源線附送。

我點解有這樣體驗?因為我也有一部 OPPO UDP-203。
活動尾段也有改機台灣工程設計師,親身解答現場發燒友問題。更同時知道 OPPO UDP-205 未來質素改革的路向,真的十分期待!

mc27588 發表於 2017-10-1 06:21

{:6_149:} {:6_149:} {:6_149:}

banjo 發表於 2017-10-1 09:50

希望205se兩聲道啲表現會勁過105Dse啦

Jimmyjimmy 發表於 2017-10-1 11:02

買SE不如買205仲實際,第日升級賣出去的價都好好多,尼D魔都係好普通

小瑟 發表於 2017-10-1 13:28

Jimmyjimmy 發表於 2017-10-1 11:02
買SE不如買205仲實際,第日升級賣出去的價都好好多,尼D魔都係好普通

尋日都有講過係出面買摩機料同買se有咩分別,保養當然係其一,但反而安全呢點我都比佢地一言驚醒,好多人放環牛入203, 但又有冇諗過環牛會熱,203機箱設計本身預既温度有多小呢?聽得耐又會點呢?呢D我之前都冇諗過呢。{:1_338:}

Jimmyjimmy 發表於 2017-10-1 15:21

尋日都有講過係出面買摩機料同買se有咩分別,保養當然係其一,但反而安全呢點我都比佢地一言驚醒,好多人 ...

吾買 mod 機直接上205仲好

tomcat-alley 發表於 2017-10-1 23:35

Jimmyjimmy 發表於 2017-10-1 15:21
吾買 mod 機直接上205仲好

係喎,架203 mod極都唔及205, 爭嗰3千零蚊,架205又多粒DAC,又有耳擴可以玩DTS Headphone X, 重有XLR,計落都係205抵玩D

akira11092 發表於 2017-10-2 10:08

生意難做, 又幫手搭雞棚

mc27588 發表於 2017-10-2 10:15

尋日都有講過係出面買摩機料同買se有咩分別,保養當然係其一,但反而安全呢點我都比佢地一言驚醒,好多人 ...

{:6_193:} {:6_193:} {:6_193:}
頁: [1]
查看完整版本: "聲" 雕細琢 OPPO UDP-203 SE 歐酷版 體驗會會後感受

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。