FY706 發表於 2017-9-15 21:37

4K投投

想請問各位C兄,如果想玩4K投影,最短要求距離要幾多 ? 如果得8呎,但再減幕同投影機,實得約6呎左右,夠玩4K投投嗎?

goldberg0083 發表於 2017-9-15 22:40

6呎玩唔到喎不如用返oled算啦
除非用sony 4k VPL-VZ1000短投啦要15萬

wiiwiiiloveu 發表於 2017-9-16 12:54

http://projectorcalculator.benq.com/   用投影計算機自己計,好過問人

nippon 發表於 2017-9-16 13:12

老實講,6呎太埋身,太有壓迫感,睇得無咁舒服!

wingleong 發表於 2017-9-16 17:47

Ching 6呎都應該玩倒ge 大有大玩細有細玩 投影始終個電影感差好遠 但我想講係咪一定要4K 如果咁近睇又唔係投到好大4K同1080真係差唔多 個人意見 不喜勿插

Benlu 發表於 2017-9-16 18:51

我有9呎距離都頭痕同樣嘅問題,現糾結緊買大電視定装投影機好{:1_332:}

G36 發表於 2017-9-16 19:05

Benlu 發表於 2017-9-16 18:51
我有9呎距離都頭痕同樣嘅問題,現糾結緊買大電視定装投影機好

電視同投影兩者冇衝突

Benlu 發表於 2017-9-16 19:23

G36 發表於 2017-9-16 19:05
電視同投影兩者冇衝突

我意思係如果装投影機意義唔大,干脆買部大電視算喇

naviwow 發表於 2017-9-17 00:44

6呎要短投/超短投機種,4k機好似無乜選擇

G36 發表於 2017-9-17 00:58

大部分機都要2.5M先投到80"
頁: [1] 2
查看完整版本: 4K投投

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。