alan731 發表於 2017-8-20 23:19

7呎 65 吋電視既問題

我諗好多人都同我一樣, 可以既話電視越大越好.
今日落舖去睇有d 嘢唔明, 想師兄門指教下:
netflix: 呢個距離我相信完全唔係問題
高清電視(tvb): 雖然係up scale 咗, 有柔咗光, 但同我以前6呎睇部40" 1080p full HD samsung, 好似仲差咗
打PS4( 唔係pro): 個效果會否好過睇電視? 因為呢加d game 都仲係720 or 1080
now 入hdmi 睇波( 我係高清, 唔係超高清, 我估個source 都係1080p): 有冇師兄比d 意見?

其實好想買65", 但7呎真係好有介心, 但每次落舖見到58" 同65" 比都想去馬65". 哈!

btw, 今日部65" 係p 記DX900h

Anson1010 發表於 2017-8-20 23:29

大電視太近會睇到好多微粒!

koo9726 發表於 2017-8-20 23:36

7尺距離看65吋電視 ,小心頭暈 ,我的距離是在14尺看65吋,剛好看曬全畫面。不過你可去電器鋪找部65吋,然後在7尺距離下試試再決定。

MSZ 發表於 2017-8-20 23:46

呢個距離最多55吋。

goodnight 發表於 2017-8-21 00:20

我睇65寸TV距離6-7尺到10尺過外都得,如果睇戲我座大約7尺,
睇無記會座後D,但都唔會過8尺,當然是用心睇,不是四圍遊果隻.

white44water 發表於 2017-8-21 00:50

小弟7.5尺
65吋剛剛好!!

vchai 發表於 2017-8-21 07:30

人眼好快適應,到時就會後悔買細咗。

G36 發表於 2017-8-21 08:59

個人覺得冇問題!

茶母 發表於 2017-8-21 10:02

7呎睇65吋係可以,但一定要揾部好啲先得,因為太大太近,如果部機先天唔得,睇4k 高質片還好,但2k升頻就一定唔多好,

而且要留意而家電視好光,調校更加有要求,但低階機通常都唔多得,

所以如果買大就要搵部好嘅高級機,唔係不如睇返細啲

alan731 發表於 2017-8-21 19:01

Panasonic Th-65DX900H如何?, 本來都諗sony, 但佢有隻牛就打消買sony, 因為要掛牆.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 7呎 65 吋電視既問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。