大mo 發表於 2017-7-19 10:25

舊TV,你地會點處理

近日見好多師兄都換咗新電視{:6_149:},咁用緊冇壞嘅電視你會點處理呢{:6_141:}

ivyang 發表於 2017-7-19 10:28

新TV又平又大部,比買iPhone抵好多。
不過若果舊TV未壞,唯有繼續用。
送比人?你搬呀?
掉左去?太敗家。

ykluk 發表於 2017-7-19 10:40

通常未壞都唔會換電視....最好唔好壞, 因為已經無咗小弟最愛既plasma....{:6_125:}

但如果真係有用既舊電視, 小弟會:
1) 比老媽子老頭子用(佢哋有房有廳);
2) 留比自己等整天台屋時用;
3) 去二手區試放或慈善義賣;
4) 上網搵吓料, 應該有好多有需要人士, 送比佢~

SonSon 發表於 2017-7-19 10:45

如果重係4K款既, 二手市場平平地放咗佢, 如果係FHD款既捐咗佢.....

https://wasteexchange.wastereduction.gov.hk/

http://www.social-enterprises.gov.hk/tc/hotspots/08_text.html

paris 發表於 2017-7-19 10:59

我幾年前搬屋順便換新款電視,諗住搵收買佬黎收部37吋LCD,
條友都未上黎睇祗問左一句"銀框定黑框?"我話銀框,佢即刻話唔收,
唔值錢50蚊都比唔到你!最後都係送左比人仲要自己叫車搬埋上車添!

siuchoichoi 發表於 2017-7-19 11:24

我舊果部用左十年,但救世軍話七年以下先收。

mc27588 發表於 2017-7-19 12:10

真係幾傷腦筋^^

eric18ngan 發表於 2017-7-19 12:16

我上網放左部46寸,幾年機會有人收,放左$2500

makmaktony 發表於 2017-7-19 14:53

我部 48吋 Plasma 送咗俾外甥,好在佢自己攞走 {:1_253:}

halfnew 發表於 2017-7-19 15:13

我部37寸hd ready lcd用咗11年仲健在,俾都無人要,掉咗可惜,居然越用越有感情
頁: [1] 2
查看完整版本: 舊TV,你地會點處理

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。