大mo 發表於 2017-7-16 12:30

Panasonic 保養同保用分別

小弟部TH-42PV500 Plasma用咗差不多5年, 尋日無啦啦開唔到{:6_126:} ,見盞紅燈不停閃7次,搵返張單一睇{:6_229:} ,好險, 仲有8日就過5年保養期{:6_136:} 現打算網上預約信興做維修,係信與預約維修服務入面見到有否保用 / 保養 一欄,請問兩者有乜分別{:6_141:}

小小Pat 發表於 2017-7-16 12:46

雖然我都係panasonic plasma嘅用家
你問我哋都係只係食照字面解呀姐你問番信與最直接!

G36 發表於 2017-7-16 14:36

Cap圖見到有*註解

myblue 發表於 2017-7-16 16:16

我部P記plasma都試個像你的問題,兼過佐7年。開lpower之後红燈熄返。第二日又正常返。又試過部機中間有黑條,熄機後等第二日自己搞掂返。

Ching可ㄧ試試

Versa 發表於 2017-7-16 17:41

純粹靠估...
新機買番來的保證期,叫保養。
部機過左保養,壞左叫c父維修,維修後該零件的保證期,或保證不發生同樣問題的時間,叫保用。
有錯請指正

大mo 發表於 2017-7-17 10:47

小小Pat 發表於 2017-7-16 12:46
雖然我都係panasonic plasma嘅用家
你問我哋都係只係食照字面解呀姐你問番信與最直接! ...

多謝師兄回覆,我都知最直接係問返信興,但昨日係星期日,聯絡唔到,我只係想係依個討論區睇下有冇網友曾經有依個問題及知道點解,可以分享下者。

大mo 發表於 2017-7-17 10:51

G36 發表於 2017-7-16 14:36
Cap圖見到有*註解

多謝師兄回覆,個星號應該係必須填寫,並唔係註解

大mo 發表於 2017-7-17 11:03

myblue 發表於 2017-7-16 16:16
我部P記plasma都試個像你的問題,兼過佐7年。開lpower之後红燈熄返。第二日又正常返。又試過部機中間有黑條 ...

多謝師兄回覆, 我上個月都試過一次發生依個問題,但過咗一個鐘再開就正常返,今次就過咗第二日開都唔到。

大mo 發表於 2017-7-17 11:04

Versa 發表於 2017-7-16 17:41
純粹靠估...
新機買番來的保證期,叫保養。
部機過左保養,壞左叫c父維修,維修後該零件的保證期,或保證不 ...

好多謝師兄回覆{:6_162:}
頁: [1]
查看完整版本: Panasonic 保養同保用分別

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。