nippon 發表於 2017-7-1 20:41

Hdmi 轉 cat 5 converter

請問有無師兄用緊投射但拉唔到hdmi線穿喉由投射到blu-ray機!於是用hdmi -cat5 converter,請問有無師兄可比意見及介紹!

SCm20 發表於 2017-7-2 08:20

唔好用cat5.用cat6.應該好啲。

小瑟 發表於 2017-7-2 09:08

對,行cat6較好。

nippon 發表於 2017-7-2 09:13

知道,有無師兄用過邊款?

SonSon 發表於 2017-7-3 09:51

公司都係行緊Hdmi 轉 cat 5都有幾年啦{:6_193:}

nippon 發表於 2017-7-3 11:27

SonSon 發表於 2017-7-3 09:51
公司都係行緊Hdmi 轉 cat 5都有幾年啦

請問可否提供牌子同model!另想問發射同接收的器材熱不熱?我朋友有一部,但就接收那邊很熱,另一邊發射就完全不熱!麻煩可否幫我睇睇你公司那部有無相同情況!謝謝回覆!

茶母 發表於 2017-7-3 20:38

nippon 發表於 2017-7-3 11:27
請問可否提供牌子同model!另想問發射同接收的器材熱不熱?我朋友有一部,但就接收那邊很熱,另一邊發射就完 ...

估計由投影到blu-ray要幾長線?如果十零M基本上用有牌子cat 5或cat6都得,不過想穩定啲用有shielded嘅

做咗幾粗喉?20mm or 25mm?10米內而係25mm喉有機會連頭穿到HDMI線嘅,不過要睇條線個頭,做喉個師傅手工同穿嗰時要小心,

最好拉多條Cat5/6受力,唔好直接拉HDMI線同頭

如果想穩定可以用HDbase-T 標準嘅extender, 穏定同有啲重support 4K 同HDR

kurenai 發表於 2017-7-3 21:46

我自己用ATEN, 由房部pc飛出廳, 不過舊model只係1080p就唔特別介紹, 係用2條cat5e有埋usb
自己一般器材用畫質聲音無大問題
頁: [1]
查看完整版本: Hdmi 轉 cat 5 converter

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。