akira11092 發表於 2017-7-1 23:36

shrek-01 發表於 2017-7-1 21:26
C Hing我都係用左Z9D大約3個月
不過我用Pan記UB900英版
睇4K碟冇問題(不如你問朋友借部其它4K 機試下)

好多謝 Shrek 師兄教路, 會通知個朋友主意吓

akira11092 發表於 2017-7-1 23:38

avsuperman 發表於 2017-7-1 21:44
c兄叫朋友影D相睇下,無理由咁差

叫咗佢架喇, 有相就 post 上嚟

akira11092 發表於 2017-7-1 23:48

java2 發表於 2017-7-1 22:15
"情況好似睇緊 1997 年果種老翻 VCD 咁, 連 DVD 都不如 !" 有冇相睇下?

我都嚇一跳, 當時係播緊 "長城" 4K 正版碟.....
另一友人話 bluray 同 4K 畫質上屬兩回事, 要較機至得
但我就仍然覺得無理由差咁遠, 聲效難較得好, 有好多因素影響, 呢點我理解
但畫面感覺係直接好多, 稍為調些少一眼就睇到個分別, 要左較右較至靚啲廠仲驚過你

akira11092 發表於 2017-7-1 23:56

Versa 發表於 2017-7-1 23:20
我用203 + LG oled TV,唔洗點set,default已經同blu-ray好大分別。

我同時用 TV 及 projector,每次switc ...

Versa 師兄

好多謝你講出個重點, 我就係覺得畫面唔使點較架啫
只要開啟咗啲 HDR 功能就自動波架啦, 點知唔係嘅

vicken 發表於 2017-7-2 07:32

hollandken 發表於 2017-7-1 18:06
或者師兄可否影d播片相看看?我用緊203 + pan 記 cx700, 冇hdr 冇特意再調教,但睇4k 都見比bluray有明顯 ...

應該係咁講 其實2 0 3 play blu ray碟 係差過 103,105

小瑟 發表於 2017-7-2 08:01

我岩岩睇你個樓頂帖,唔係好明,5100分開hdmi上tv???係咪應該係203上TV, HDMI1直上Z9D?Hdmi2去5100先岩??

另外上面師兄講得岩,Z9D插。HDMI2/3會最好,再入menu開埋增強模式咁就最穩陣。203其實都冇咩攪,最多都係強迫使用個HDR梗式咁。

問多二個問題,Z9D係咪蟲蟲貨?有聽Z9D買國版的hdr係有問題的。同埋FW最新未??

203其實你睇碟4k唔洗理JB問題,有冇更新最新FW???

最後就係HDMI線,不過就算太舊的1.3最多都係出唔到HDR, 冇理由會出D色一PATPAT咁,出D色一PATPAT九成係TV食唔正HDR, 只食到SDR而PLAY就出HDR導至個色階爆哂變成一PATPAT.

akira11092 發表於 2017-7-2 09:12

小瑟 發表於 2017-7-2 08:01
我岩岩睇你個樓頂帖,唔係好明,5100分開hdmi上tv???係咪應該係203上TV, HDMI1直上Z9D?Hdmi2去5100先岩 ...

1.) 我岩岩睇你個樓頂帖,唔係好明,5100分開hdmi上tv???係咪應該係203上TV, HDMI1直上Z9D?Hdmi2去5100先岩??
答: 友人未買 Oppo203 前一直玩緊 Pioneer BDP-LX88 機背同樣聲畫分開 2 個 HDMI 輸出, 友人都係請人幫接駁器材, 呢點要再問佢

2.) 另外上面師兄講得岩,Z9D插。HDMI2/3會最好,再入menu開埋增強模式咁就最穩陣。203其實都冇咩攪,最多都係強迫使用個HDR梗式咁。
答: 所以我非常感謝呢度師兄指點, 以上呢個 Point 係重點黎, 因為器材係友人搵其他師兄接駁, 所以我估佢未知原來 Z9D 有咁既特性, 會提佢既

3.) 問多二個問題,Z9D係咪蟲蟲貨?有聽Z9D買國版的hdr係有問題的。同埋FW最新未??
答: Oppo203 係二手貨, 一手買家有單証實係購自 "旺角聲耀" 並已註明 JB, 但及後確認根本無 JB 據知而家洗左錢已做 JB, 友人唔識搞確定未做更新

4.) 203其實你睇碟4k唔洗理JB問題,有冇更新最新FW???
答: 友人唔識搞, 我確定佢未做更新, 仍然係出廠版本, 至於版本係咩就唔知喇

5.) 最後就係HDMI線,不過就算太舊的1.3最多都係出唔到HDR, 冇理由會出D色一PATPAT咁,
      出D色一PATPAT九成係TV食唔正HDR, 只食到SDR而PLAY就出HDR導至個色階爆哂變成一PATPAT
答: 無錯, 我地都認為係食唔正 HDR 所致, 但兩機已啟動 HDR 畫質仍強差人意, 呢點費解 ~ 所以又懷疑部 Z9D 有事......

alanadc23 發表於 2017-7-2 10:39

akira11092 發表於 2017-7-2 10:48

alanadc23 發表於 2017-7-2 10:39
Ching 留意下 203 需要調下機

調機係必需架喇, 但無咁複雜 ~
如果機器本身有問題既話, 點調校都無用
而家友人會試下將 HDMI 線接入 2或3號 Port 試下
我都等緊佢回覆 ~ 謝謝各師兄出手賜教

alanadc23 發表於 2017-7-2 10:51

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: SONY Z9D 4K TV x Oppo 203 (磨改版) 嚴重事故, 求教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。