MM622 發表於 2017-6-21 16:03

AV amp: Denon vs Yamaha

我用緊部安僑 TX-SR806 AV Amp已有8年歴史, 雖然每星期只睇 1~ 2部片但最近心郁有D想換 Amp, 我第一部 AV Amp係 Denon (果時仲係杜比Pro-logic), 但未用過Yamaha, 想瞭解下:

1) Denon AVR-X4200N同 Yamaha RX-A1070是否同一 Level? 請問呢兩部機優點同缺點在何? 但Denon AVR-X4200 好似只係 DTS:Xready 而未正式有 DTS:X ?

2) 以前Denon AV Amp 好好力水, 好打心口, 但聽聞後來變得冇力又賣得唔好, 比 Onkyo 趕過, 唔知而家D質素如何?

3) 我未用過 Yamaha, 聞說地方细用 Yamaha 效果比較好, 是嗎?

4) 因地方問題其實我一直只可以玩 5.1, 但而家己經冇 5.1 AV amp, 最起碼却都係7.1 或7.2,而我又唔想要低型號 (D聲又薄又擦), 請問要有一定水準, $7K ~ $9K 左右 Denon AVR-X4200N 同 Yamaha RX-A1070是否 Best choice?(暫時唔考慮 Onkyo 住)

大玩偶 發表於 2017-6-21 16:08

其實睇你係咪需要新制式 ,Atmos / DTS-X
否則可以考慮上一代既 頂級機種 ,

如果 Yamaha 3040 等...

MM622 發表於 2017-6-21 16:36

大玩偶 發表於 2017-6-21 16:08
其實睇你係咪需要新制式 ,Atmos / DTS-X
否則可以考慮上一代既 頂級機種 ,

師兄

我連 7.1/ 7.2 都玩唔到, 所以冇考慮 Atmos (我本身主要聽 Hi Fi, 另外有套二聲道 , 冇地方放咁多喇叭)

請問上一代既 頂級機種是什麼型号 (Denon, Yamaha)? 而家大概賣幾錢? 我不要 11或 9聲道. thx

MM622 發表於 2017-6-21 16:38

Yamaha RX-A3040 ? 太貴, 我最多只會比 $8000 ~ $9000

大玩偶 發表於 2017-6-21 17:09

MM622 發表於 2017-6-21 16:38
Yamaha RX-A3040 ? 太貴, 我最多只會比 $8000 ~ $9000

二手價唔洗 9000 咁誇張掛 ....

我本身都係玩 5.1 , 用緊 Pioneer LX-88 , 未有升級 DTS-X 既意慾住 !

Denon 上一代好似係 4810 ,Yamaha 就 3050 / 3040 / 3030 之類...

James1967 發表於 2017-6-21 21:38

如果會聴埋歌我個人較喜歡y記,我之前用y記聽兩声道同睇戲,後來學人影音分家買咗部胆機來聽兩声道(當然不是貴嘢),但聽了一段時間还是覺得之前y記聽歌靚声啲,個人覺得y記聽歌睇戲都出色!

banjo 發表於 2017-6-21 22:05

推薦Y記, 因為佢在環繞分析力方便係技高一籌.

關大爺 發表於 2017-6-22 07:42

師兄,我最近都換了y記,我絕對收貨{:6_146:}

MM622 發表於 2017-6-22 11:15

Yamaha RX-A1070質素如何?
Yamaha AV amp 邊到買會抵 D?
頁: [1]
查看完整版本: AV amp: Denon vs Yamaha

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。