Whysee2017 發表於 2017-6-15 23:54

木耳又想買貴IEM....

最近心思思想買CM IEM, 於是上星期去試左幾款
大致上揀好左但係又未夠恨心即刻俾錢

番到屋企無聊, 試下插隻headphone (DT770 pro)直落電腦front output,同隻DAC/AMP(而家用緊jds labs的 odac+o2)比較下睇下有咩分別,
點知試左一輪,發覺都聽唔出咩大分別, 插左amp""好似""人聲同音樂分開小小, bass好似多/重左小小, 但係都要細心重播先聽到,
都唔係咩大分別,試多一陣真係心都淡埋

人人都話加個DAC/AMP會大分別, 我又唔係太覺, 其實係我用緊隻dac/amp比較淡味定係我真係咁木耳呢?
唔同iem/headphone有唔同音色我就聽到, 但係mp3/wav我又聽唔出, iphone直出/加隻mojo 我又聽唔出.

木耳到咁好似唔係好justify到自己買cm iem......

有無木耳ching係到{:1_331:}

t1174 發表於 2017-6-16 13:17

叫我嗎?

其實轉耳機,大牛又好,iem 也好,有時都是可以是興致,也可以是其他原因,如果沒有吸引,那不出手都十分正常,錢在手機會就在手。

但很多 Ching 的確是月月入新機,日日在煲機,除了耳朵好,正在找出路也可是一個原因啊。

就是說,有興致,買,不是笨。冇興致,不買,也不是不入流。

Whysee2017 發表於 2017-6-16 14:19

興致到,係差咁D衝動{:6_122:}
平時用IEM/HEADPHONE都係2K左右, 雖然~$10K嘅CM真係幾正.......係差個人推坑{:6_126:}

vicentk 發表於 2017-6-16 19:48

市場上有好多 Cm IEM 都有D好平,不用 10K 的。

Whysee2017 發表於 2017-6-16 22:36

vicentk 發表於 2017-6-16 19:48
市場上有好多 Cm IEM 都有D好平,不用 10K 的。

知道呀,其實係由平D嘅慢慢試下試下就上到果個價位,一隻"退燒"長用計,都ok嘅, 只係覺得好似木耳用到咁,未恨得下心腸{:1_332:}

bennynsh 發表於 2017-6-16 23:31

我覺得隔音好,戴得舒服和聲音合自己口味已值得。{:6_166:}

vicentk 發表於 2017-6-17 00:18

CM 那種舒服感隔音真是好正

JimmyNgai 發表於 2017-6-17 01:53

未必係CHING木耳呀,可能實情真係冇乜分別。現今半導體技術優良,隨時電腦/手機"直出"已經有唔錯表現。有時發燒友講用咩咩咩聲音會點點點只係心理暗示(placebo effect),肓聽其實係分唔出,所以唔需要太在意。
頁: [1]
查看完整版本: 木耳又想買貴IEM....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。