nippon 發表於 2017-6-8 08:52

4k blu ray 機 play on FHD display

請問有無師兄有4k blu-ray 機,但無4k電視同投射!想請教如只用FHD TV及 1920 X 1080 project駁4k blu-ray 機睇 4k 碟(降回1920 x 1080睇)及普通blu-ray! 效果有無提升?值得投資買嗎?

fm31331 發表於 2017-6-8 10:06

用1080睇4K應該會好少少少.......,因為4K碟內容畫面密度點都高啲!

alanadc23 發表於 2017-6-8 10:09

wklie 發表於 2017-6-8 10:10

In theory, yes, because you have more details from the source.However, the UHD player needs to have a good downscale algorithm to realize this benefit.

chhanthony 發表於 2017-6-8 11:28

小弟正是用UHD Blu-ray Player得用入門FHD投影機,
以現時十呎視距睇120"嚟講,UHD碟係比FHD有較高嘅密度,
但UHD比FHD優性不只在於像素,HDR先係主菜,
但投影機要做得HDR好一啲都唔易。

yhm88 發表於 2017-6-8 13:51

FHD 投影機唔係接收唔到4K source嗎?我有部JVC x70應該收唔到4k player 訊號

奇怪我部Sony 相機拍出來的4K 片又可以在FHD mon播

chhanthony 發表於 2017-6-8 14:08

yhm88 發表於 2017-6-8 13:51
FHD 投影機唔係接收唔到4K source嗎?我有部JVC x70應該收唔到4k player 訊號

奇怪我部Sony 相機拍出來的4 ...

一般FHD版面當然只係會收到1080P SDR REC709

但為何啲早期4K版面嘅display都只係收到FHD SDR REC709呢?
主要係因為UHD Bluray受HDCP2.2保護,而HDCP2.2要HDMI 2.0先有,
但都有方法去令你部X70收到真正嘅4K像素,就係加以下嘅產品,幫你除去HDCP2.2

https://www.hdfury.com/shop/splitters/integral-4k60-444-600mhz/

如果本身有部無HDCP2.0 嘅4K display,呢200美金值得投資。

nippon 發表於 2017-6-8 14:14

多謝師兄分享,即買隻4k blu-ray用4k blu-ray機也可駁普通FHD Projector也可播放4k碟 ! 當然係要down scale 去FHd 啦!

chhanthony 發表於 2017-6-8 14:23

nippon 發表於 2017-6-8 14:14
多謝師兄分享,即買隻4k blu-ray用4k blu-ray機也可駁普通FHD Projector也可播放4k碟 ! 當然係要down scale...

早幾個月已經將所有Blu-ray賤價出售,現在只買UHD Blu-ray,儲錢買UHD投影機中,
反正現在未有投影機support Dolby Vision,等多一下無妨。

Versa 發表於 2017-6-8 15:04

好多電影source都係2.8K / 3K或以上,片商製碟時將原片scale到1080p REC709 8bit SDR.

如用家以FHD TV播放,只支援1080p 8bit SDR,覺得UHD碟靚d,即係一部oppo 203/205或pan記ub900即時編碼做downscale+color/dynamic range conversion,會完勝片商製作人的專業器材以原片編碼再點對點直出?{:6_141:}

我認為兩者分別係有,但唔一定係好左,尤其有些電影故意有粗糙/微粒感,自行downscale畫面可能滑左,但就有遺電影本身風格,顏色也未必準,好唔好見人見智。

以畫面計,我個人還是覺得FHD TV用番BD點對點+color profile直出最好。(但玩家角度,uhd碟只係貴少少,又點會只買2k咁笨{:6_136:})
頁: [1] 2
查看完整版本: 4k blu ray 機 play on FHD display

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。