frank9394 發表於 2017-6-6 14:44

4K新手請教入門級意見 THANKS X 100000

各CHING

小弟近日搬家順手換部大機, 由於款式實在多得變態 ...... 根本都唔知邊隻好.
我50%打PS4 + 35%無線 + 15%藍光, 未來1-2個月會再轉部4K AMP
以下兩部都係$13,000內都合乎要求, 其實邊一部會好D ?
THANKS

FRANK {:1_330:}

Sony 65x7500d

Panasonic TH-58DX700H

rach 發表於 2017-6-6 16:23

玩PS4當然買番Sony, 至少操作上會順D

vincent369 發表於 2017-6-6 21:45

2部價錢接近,但級別不同

SONY IPS 8 bits 屏幕
Pan    VA8 bits 屏幕

VA屏幕一般黑位好D, 一般高陛機使用, 看樓主那方面追求,SONY這價錢有65吋享受是吸引,相反Pan同吋數要多付接近40%...

風仔風仔仔 發表於 2017-6-6 22:51

如果打機, 最重要買部delay時間短既電視機, 即係訊號入電視機到有畫面顯示既時間, 時間越短越好.

如果價錢一樣, 更係買65吋SONY 啦.

你可以去旺角SONY 陳列室試, 有PS4, 又有好多款電視,

風仔風仔仔 發表於 2017-6-6 23:05

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/tvs-made-for-gaming?cpint=SG_PRODUCT_DETAILS_SEC-TOUT-GAMELOVER-OOFM-4SPAN-EN_GL-2016-02-TOUT06-GAMING

唔知你講既7500D, 有冇呢.

vincent369 發表於 2017-6-6 23:32

不如睇下外國用家評測, 再自己親身感受

https://www.youtube.com/watch?v=4YoPG6ctwcY

https://www.youtube.com/watch?v=Kws_AvqmyNU

herofranky 發表於 2017-6-7 00:48

其實唔知PEN的打機殘影嚴唔嚴重......我自己鐘意PEN的色水多DD....

frank9394 發表於 2017-6-7 12:13

多謝各位意見及資料 ! {:6_122:}

65x7500d 等我上SONY問問可唔可以咁玩先 {:6_128:}

至於TH-58DX700H聽講貨尾比中原入晒 ..... 睇唔到打機殘影情況,
其實我偏向呢部多小小, 因為用VA同可以有3D玩下. 我只係睇極唔明 4K 2000Hz BMR IFC極速驅動意思係乜,
因為都有見過網上話佢係什麼60FPS 200HZ之類 ........ 乜唔係2000咩 ~ 哈哈 {:6_130:}

vincent369 發表於 2017-6-7 12:36

frank9394 發表於 2017-6-7 12:13
多謝各位意見及資料 !

65x7500d 等我上SONY問問可唔可以咁玩先

2000Hz這些字眼,是不同厰家在不同測試情況得出的數據,基本上佢自己先明, 60Hz是面板基本值即是咩原材料...一部開售价約28K的電視打機點會有問題呀(專業另計)...可親身到銅記Sogo13樓陳列室睇睇,同層旁邊又有AV生活,Sony陳列室又在旁邊另一大厦,可迅速比較不同品牌型號.

唔知重有冇貨,有就當然65吋,比多少少...

https://post76.hk/thread-258573-2-1.html

frank9394 發表於 2017-6-7 14:11

vincent369 發表於 2017-6-7 12:36
2000Hz這些字眼,是不同厰家在不同測試情況得出的數據,基本上佢自己先明, 60Hz是面板基本值即是咩原材料.. ...

THANKS 大哥

剛問 ( 中完 ) 聲稱已經賣曬 .....我見你放個POST佢好多野送呀 ~~ 計落條數都好底
頁: [1]
查看完整版本: 4K新手請教入門級意見 THANKS X 100000

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。