Raycheung 發表於 2017-6-2 23:07

新手組合問題

小弟想買套5.1,聽歌睇戲50/50
擴音:onkyo to-nr 575e
主:sonus faber chameleon b
中:sonus faber chameleon c
後:cambridge minx 12
Sub:sumiko s5

請問組合問題大唔大,請各位指教一下

djdodo 發表於 2017-6-2 23:32

Budget?

Raycheung 發表於 2017-6-2 23:33

djdodo 發表於 2017-6-2 23:32
Budget?

兩萬左右

Raycheung 發表於 2017-6-2 23:45

小弟上次同老婆去試聽過對喇叭,聽左首不知名英文歌女聲,感覺聲音好甜美清晰,又睇左一段刀劍打鬥片,金屬撞擊聲好清脆,本身諗住買yamaha條5600+s.5 sub,點知聽完,我同老婆立即轉呔,其實我地聽過幾套唔同款式!!!訂金已付,不過試喇叭冇試擴音,我諗住過幾日去叫佢駁全套比我聽下,所以問下各位前輩有冇野需要留意

djdodo 發表於 2017-6-3 00:05

其實都試咗,只要自己鍾意啱口味就得,但你無試擴音,唔同牌子唔同型號都好大分別,所以你試埋575e先!

Raycheung 發表於 2017-6-3 00:07

djdodo 發表於 2017-6-3 00:05
其實都試咗,只要自己鍾意啱口味就得,但你無試擴音,唔同牌子唔同型號都好大分別,所以你試埋575e先! ...

嗯嗯

茶母 發表於 2017-6-3 10:25

最好用返試聽時嗰個牌子amp同model,唔用牌子都會有級數分別,可以唔同聲,而且你前同中置喇叭傾向難推(4ohm 87dB),575似乎唔太合適,最好高級啲model,另外會唔會atmos,另外重要預$喇叭缐同HDMI線,可能budget未必夠

Raycheung 發表於 2017-6-3 10:59

茶母 發表於 2017-6-3 10:25
最好用返試聽時嗰個牌子amp同model,唔用牌子都會有級數分別,可以唔同聲,而且你前同中置喇叭傾向難推(4oh ...

我有時間就去試下,如果唔理想就換高級少少amp,因為先見onkyo 有寫可推4ohm喇叭,所以揀左佢,線材另外計,老婆唔知嘛,呵呵

茶母 發表於 2017-6-3 11:19

Raycheung 發表於 2017-6-3 10:59
我有時間就去試下,如果唔理想就換高級少少amp,因為先見onkyo 有寫可推4ohm喇叭,所以揀左佢,線材另外 ...

因為入門機推低ohm喇叭會容易冇力(尤其大音量全部喇叭都出聲時), 所以買大啲好,

而且87dB以AV嚟講真係唔算好推

所以有大買大

matt88p 發表於 2017-6-3 14:54

c hing, if use sonus faber speaker , I suggest av amp at least buy onkyo 810 or marantz 6011 !!

after you try you will know why, Im 100% sure! {:1_254:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手組合問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。