vchai 發表於 2017-5-31 22:14

103 firmware

小弟部機自買回來己經可以經 network 睇 iso file,後來有新 firmware 經 network upgrade 過一次。之後在網上得知再 upgrade 新 firmware 會睇唔返 iso,所以一直唔敢再 upgrade firmware。近日新買咗張德版 BD 但 play 唔到,想必係 firmware 問題唔對應啲新 encryption。於是的超心肝問代理,佢嘅答覆令我莫明其妙。

佢問我買機時有無跟 JB 手指,我話無喎,亦從來無 JB 過,佢話無 JB 過無可能會睇到 iso,我想問咁多位師兄有無人部機無 JB 過而又可以睇到 iso 呢?

宜家我都唔知仲值唔值得用 $700 去 JB,話哂部機都就嚟用咗五年,驚轉頭 upgrade 咗部機又跪低。

vchai 發表於 2017-6-5 18:08

無人有哩個問題?

popo388 發表於 2017-6-7 19:19

除非 ching 所為 iso file 其實是其他格式 file,否則無JB 是不可能 read. 這裡也不鼓勵人JB.
又或ching 部機系93而唔系103.
你 upgrade 咪放棄read iso. 不 upgrade 便放棄隻碟。二選一。

vchai 發表於 2017-6-7 22:29

popo388 發表於 2017-6-7 19:19
除非 ching 所為 iso file 其實是其他格式 file,否則無JB 是不可能 read. 這裡也不鼓勵人JB.
又或ching 部 ...

我絕對無講大話,我部機自己從未做過 JB,我亦無睇翻版,我只係 rip 自己買嘅碟放喺 NAS 方便睇啫。我印象中只係 upgrade 過一次 firmware,之後係喺一個網站得知再 upgrade firmware 後會睇唔到 ISO,所以之後都無再 upgrade。

我如果係 JB 得又點會唔繼續 JB 落去呢?我部確定係 103 而唔係 93,我都只係想睇吓有無人同我一樣情况啫。

vchai 發表於 2017-6-7 23:20

這個可能就是當時我睇到嘅網站

我 cap 圖放上嚟,將無關嘅嘢 crop 走咗,大家唔信可以去條 link 再睇。
http://www.avbuzz.com/audio-video/201305/oppo-ft/0.htm

嗰度講有新 firmware BDP10X-52-0522B
而我部機今時今日仲用緊舊 firmware BDP10X-38-1220。

我宜家懷疑當時部機一係就俾聲耀 JB 咗,但又無跟手指俾我,如果唔係上次電話佢講我都唔知新機都會有 JB。

popo388 發表於 2017-6-8 13:57

唔系信唔信問題,只系有點奇怪。
無論如何,upgrade 左 firmware 便極極極大機會 read 唔到 ISO.
如何取捨要你自己考慮了,
我估今時今人 103D 無人 offer JB 啦掛,因個款都有一段歷史,已經無乜JB需求市場。

vchai 發表於 2017-6-8 17:58

popo388 發表於 2017-6-8 13:57
唔系信唔信問題,只系有點奇怪。
無論如何,upgrade 左 firmware 便極極極大機會 read 唔到 ISO.
如何取捨 ...

唔好話你,我自己聽到代理咁講都覺得奇,不過事實我就係無 JB 過,但係點解人哋個網站都咁寫呢?究竟係咪最早嘅時候係可以唔 JB 都 read 到 ISO 呢?

kenchu6 發表於 2017-7-1 13:15

無插手指就算jb左係看不到iso,bdmv

vchai 發表於 2017-7-1 23:13

我都話我無 JB 過咯
頁: [1]
查看完整版本: 103 firmware

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。