avmaster22 發表於 2017-5-29 13:29

49 吋電視掛掛牆問題

之前用開部 42 吋一路都係掛牆,近期想換49吋,有以下一些問題,希望大大們可以俾意見。

1) 之前 42 吋打左拉爆,再打新拉爆安裝 49吋會唔會有安全問題?
2) 49 吋掛牆 (已經唔記得幅牆係乜磚舖)會唔會有問題?
3) 幅牆有冇一加固既動作可以做?
4) 有無師兄係玩文化石電視牆,有冇一D好既裝修師傅介紹?

唔該哂大家!

vicken 發表於 2017-5-29 13:32

其實有啲電視㗎已經我以你支援嗰兩個尺寸

vicken 發表於 2017-5-29 13:37

vicken 發表於 2017-5-29 13:32
其實有啲電視㗎已經我以你支援嗰兩個尺寸

正常嚟計係一定夠力 睇下你嗰幅係咩牆 主力牆一定係鋼筋加石屎 如果係間隔牆 有機會係紅磚 甚至再差嘅話會係木板 石膏板 紅磚都一定夠力 如果係木板 或石膏板 就唔好裝拉爆啦

vicken 發表於 2017-5-29 13:41

如果鋪磚嘅話 你可以試下 用一啲硬物打下 幅牆 如果打落去 個感覺好實在嘅話 多數用紅磚實心磚 如果 你打落去 好似好唔實在 有機會係用空心磚

SonSon 發表於 2017-5-29 13:57

1) 之前 42 吋打左拉爆,再打新拉爆安裝 49吋會唔會有安全問題?
唔係同一位置冇問題

2) 49 吋掛牆 (已經唔記得幅牆係乜磚舖)會唔會有問題?
依家65吋掛緊磚牆中

3) 幅牆有冇一加固既動作可以做?
牆架裝多幾粒拉爆已OK

homealone 發表於 2017-5-29 14:42

现在65寸基本比以前42寸还轻,所以一般能用回之前的支架

avmaster22 發表於 2017-5-29 14:43

homealone 發表於 2017-5-29 14:42
现在65寸基本比以前42寸还轻,所以一般能用回之前的支架

因為不同牌子,所以原裝架並不能相容。

avmaster22 發表於 2017-5-29 14:43

SonSon 發表於 2017-5-29 13:57
唔係同一位置冇問題

謝謝師兄回覆

avmaster22 發表於 2017-5-29 14:44

vicken 發表於 2017-5-29 13:41
如果鋪磚嘅話 你可以試下 用一啲硬物打下 幅牆 如果打落去 個感覺好實在嘅話 多數用紅磚實心磚 如果 你打落 ...

謝謝回覆!
頁: [1]
查看完整版本: 49 吋電視掛掛牆問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。