iscanpro 發表於 2017-5-22 15:11

Campfire VEGA 升級線

想問下各位意見,小弟本身用VEGA + Litz 平衡線+WM1A,宜家想升級條線睇下聽感會唔會有明顯分別(因少玩線材,所以無乜明確目標要提升啲乜),但預算唔多$2.5k樓下,暫時目標係ALO reference8 或 Plussound,但因上plussound website太多型號及線材 e.g Copper,Silver Plated Copper, Pure Silver 所以有點無從入手,想問下各位位師兄意見給一下小弟。Thanks

angusn812 發表於 2017-5-22 16:18

我用緊plussound,造功音色都不錯,不過建議師兄去試下先,灣仔lets xx 有得試,唔買都唔會黑面的

waiwai929 發表於 2017-5-23 11:49

plussound 都喎錯 之前夾過pure silver x8 師兄試果陣最緊要企起身行幾步試下 因為線身幾重 耳機比較難帶穩 我都係因為依個原因轉會玩ba線

onon4359 發表於 2017-5-24 18:15

我用X6 pure silver,幾爽快,線軟,黑色襯黑磚

kinagiyuki 發表於 2017-5-24 18:24

本身隻Vega夾開Plenue S
用緊PlusSound隻 X8 Gold Plated Copper 3.5 balanced頭
Details同空間感更加向上
而且人聲味道自然
間唔中重會感覺得現實睇Live既感覺
可以話係將Vega既好處再向上提升咁{:6_143:}

perrybee 發表於 2017-5-24 20:44

我用Vega + AK240ss, 正用2.5, 用EffectAudio Thor Silver同Labkable Silver Galaxy! 兩隻聲唔一樣, 各有各好, 我個人俾分就EA係50.5%, Lab係49.5%, 但Lab就用得多D, 個個人耳仔唔同, 最好方法係自己試!

perrybee 發表於 2017-5-29 16:31

尋日無啦啦行過旺角,無端端買咗一條Emerald 同埋 一條Ocaux 俾 Vega 落 AK240ss。兩條性格唔同,無得比較,一定要自己走去聽。你去聽吓,幾好㗎。

angusn812 發表於 2017-5-29 17:40

perrybee 發表於 2017-5-29 16:31
尋日無啦啦行過旺角,無端端買咗一條Emerald 同埋 一條Ocaux 俾 Vega 落 AK240ss。兩條性格唔同,無得比較 ...

師兄好犀利!! 想問下你對Vega煲熟未?聲音如何?我出去試唔同店都有唔同聲,有d底音係勁到巔,boom得太勁,所以我好想知呢對耳機的終極聲音係點

perrybee 發表於 2017-5-29 18:12

angusn812 發表於 2017-5-29 17:40
師兄好犀利!! 想問下你對Vega煲熟未?聲音如何?我出去試唔同店都有唔同聲,有d底音係勁到巔,boom得太勁 ...

我嗰對係情人節買的, 400 個鐘走唔甩....但我真心唔知佢究竟煲好未~!{:1_332:}

由新機買到現階段, 對我黎講, 愈來愈正~!{:1_344:}

終極係點, 唔需要知啦, 有神秘感同驚喜時刻吖嘛~!{:1_254:}

angusn812 發表於 2017-5-29 18:24

perrybee 發表於 2017-5-29 18:12
我嗰對係情人節買的, 400 個鐘走唔甩....但我真心唔知佢究竟煲好未~!

由新機買到現階段, 對我 ...

現階段分析力夠嗎?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: Campfire VEGA 升級線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。