4Ktv 發表於 2017-5-20 13:07

Sony VPL-VW500ES 可否 support Oppo 203/205 上4k

Sony VPL-VW500ES可否 supportOppo 203/205 上4k
是否 Projector Hdcp 一定要 2.2 才可上true 4k 畫面 ?
但我網上又查不到 Sony VPL-VW500ES 是 HDCP 什麼版本 ?

Versa 發表於 2017-5-20 13:21

http://www.sony.co.uk/pro/export/pdf/product?VPL-VW500ES

第6頁最後果行

Versa 發表於 2017-5-20 13:25

我用203播比利林恩 4k 60p 完全無問題,只係冇HDR

4Ktv 發表於 2017-5-20 13:55

謝謝師兄

• *1 YCbCr 4:2:0 / 8 bit
• *2 HDMI Input2 is compatible with HDCP 2.2.

相信佢意思 HDMI 2 先有 hdcp 2.2 play 4k, HDMI 1 得 4:2:0 / 8 bit 唔可以

Versa 發表於 2017-5-20 15:06

謝謝師兄

呢個唔清楚,因我部oppo 203係駁500es hdmi input 1都出到4k {:6_141:}
(長按oppo remote "info"鍵,見到係output 4k,500es 果邊都顯示訊號解像度係4k)

今晚試下駁hdmi 2睇睇有冇分別...

chung729 發表於 2017-5-20 16:36

謝謝師兄

唔係。佢意思係如果訊源係4k 50p or 60p, 部projector係出唔到HDR嘅色域。亦因為咁所以呢部projector播比利林恩 4k 60p 係無HDR。

我都係用呢部機,一向播4K都無問題,對畫質亦非常滿意。直至播比利林恩出唔到HDR,上網study一下先發現呢部projector有呢個先天問題。

好彩嘅係現在主流電影/紀錄片個訊源仲係4k 24p/30p。但係如果未來個趨勢係會跟李安咁用4K 60p去拍嘢 。。。咁我就無可避免要換機。。。希望呢一刻唔好咁快到 {:6_125:} {:6_125:} {:6_125:}

Versa 發表於 2017-5-20 20:12

chung729 發表於 2017-5-20 16:36
唔係。佢意思係如果訊源係4k 50p or 60p, 部projector係出唔到HDR嘅色域。亦因為咁所以呢部projector播比 ...

vw500es 唔support HDR,播1080i 60fps 定 1080p 24fps 定 4k 24fps 定 4k 60fps 都係冇HDR,只有 BT709色域。
唔關比利林恩4k 60fps事 {:6_136:}

茶母 發表於 2017-5-20 20:34

Versa 發表於 2017-5-20 20:12
vw500es 唔support HDR,播1080i 60fps 定 1080p 24fps 定 4k 24fps 定 4k 60fps 都係冇HDR,只有 BT709 ...

其實500ES本身係冇HDR,播所有HDR嘅訊源都係出唔到,咁唔算缺陷

要出到HDR起碼要之後出嘅520ES

頁: [1]
查看完整版本: Sony VPL-VW500ES 可否 support Oppo 203/205 上4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。