matthew 發表於 2017-10-26 12:19

imbdcollector 發表於 2017-10-19 20:45
講開又講, 近排留意到 A5 有個 4K HDR 既 BUG ... 當畫面訊源不是 "足 4K (3840x2160) 像素 " 如 3840x16 ...

係唔係原碟UHD ??? 定係以前果D CAP 版MKV ??? CAP 版MKV 的確係有呢個問題, 原碟就完全冇呢個問題

imbdcollector 發表於 2017-10-26 12:44

matthew 發表於 2017-10-26 12:19
係唔係原碟UHD ??? 定係以前果D CAP 版MKV ??? CAP 版MKV 的確係有呢個問題, 原碟就完全冇呢個問題 ...

原碟足 3180 x 2160 既檔案一定無問題, 但經壓縮處理既 MKV 因黑邊被裁, A5 認唔到正確顯示位置 , 出黑邊有 Bug... 但 SDR 情況下就一切正常

matthew 發表於 2017-10-26 12:49

imbdcollector 發表於 2017-10-26 12:44
原碟足 3180 x 2160 既檔案一定無問題, 但經壓縮處理既 MKV 因黑邊被裁, A5 認唔到正確顯示位置 , 出黑邊 ...

之前有人講過係CHIPS 問題

imbdcollector 發表於 2017-10-26 12:58

matthew 發表於 2017-10-26 12:49
之前有人講過係CHIPS 問題

咁講姐系硬件問題... 得個 "知" 字都好, 多謝 CHING 解答...

banfun 發表於 2017-10-26 13:10

大玩偶 發表於 2017-10-26 11:36
你指部A5機身定係電視畫面 ?

如果係電視畫面.... 就要試下你郁左D 咩Setting 啦....

電視畫面度,一開機就常駐係右下角
可以去邊度set?

大玩偶 發表於 2017-10-26 13:14

banfun 發表於 2017-10-26 13:10
電視畫面度,一開機就常駐係右下角
可以去邊度set?

咁有可能係 "進階" 設定入面 ,

Android 設定果到既 "Time" 果D Setting ??

我都未試過 , 唔知邊到先有呢個Setting {:6_136:}

阿風 發表於 2017-10-26 18:50

a5 隨左播 容祖兒 1314 演唱會個 Menu 出得好慢, 唔多正常外, 最近發現張惠妹的阿密特演唱會有同樣問題,已用最新固件。 其他師兄有無相同問題?

另外轉音軌, 字幕, 暫停等等時有 pop pop 聲的 bug, 唔知幾時可以修復, 真係幾煩。

大玩偶 發表於 2017-10-26 21:20

阿風 發表於 2017-10-26 18:50
a5 隨左播 容祖兒 1314 演唱會個 Menu 出得好慢, 唔多正常外, 最近發現張惠妹的阿密特演唱會有同樣問題, ...

Joey 1314以前係連PLAY MENU MODE 都失敗 , 之後FW 先搞掂返 !
慢既情況我無咩印象.... 見佢播得返MENU MODE 已經好開心...
得閒再試真D 個MENU 先

張惠妹果隻就未試 , 試下反映返俾 Egreat 睇下佢遲D FW 可唔可以FIX 下囉

Einstein 發表於 2017-10-27 20:49

大玩偶 發表於 2017-10-26 11:34
刪除 HD 個路徑 , 再重新加入一次 , 應該會重新 LOAD 過D 海報

Thanks , Try try sin.

nikkotsoi 發表於 2017-10-28 00:41

想問大家用en 定cn 版firmware ?
設定上有明顯分別嗎?
頁: 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 [178] 179 180 181 182 183 184 185 186 187
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。