y044a31 發表於 2017-5-18 13:07

重低音 無反應

各位c 兄好
剛剛換了音響櫃,將所有線材由頭接駁好,開amp ,收音咪插好,set 自動 收音時,。5隻喇叭都收到,重低音無反應, 線無插錯subwoofer 燈著   ,rca 線 一端落sub ,一端落我手指時 , sub 仔是有反應。。。。,係什麼問題 ? 搞唔掂。。。

茶母 發表於 2017-5-18 13:37

換訊號線試吓

y044a31 發表於 2017-5-18 13:54

茶母 發表於 2017-5-18 13:37
換訊號線試吓

C 兄換左 都係無反應 ,如何判斷amporsub 出了問題?

茶母 發表於 2017-5-18 14:00

y044a31 發表於 2017-5-18 13:54
C 兄換左 都係無反應 ,如何判斷amporsub 出了問題?

將subwoofer條訊號線駁去碟機個紅白輸出度,放隻CD play吓有冇聲,重有睇吓subwoofer 啲setting有冇錯,例如分頻拎得太低

y044a31 發表於 2017-5-18 14:09

茶母 發表於 2017-5-18 14:00
將subwoofer條訊號線駁去碟機個紅白輸出度,放隻CD play吓有冇聲,重有睇吓subwoofer 啲setting有冇錯, ...

Subwoofer訊號線 插去碟機 有聲 , 謝謝c 兄肯定知道不是subwoofer 問題 ,subwoofersetting 沒有問題,再插落 amp,又無聲出

茶母 發表於 2017-5-18 14:16

y044a31 發表於 2017-5-18 14:09
Subwoofer訊號線 插去碟機 有聲 , 謝謝c 兄肯定知道不是subwoofer 問題 ,subwoofersetting 沒有問 ...

試吓reset 部amp再睇吓

y044a31 發表於 2017-5-18 14:53

茶母 發表於 2017-5-18 14:16
試吓reset 部amp再睇吓

Hard reset完 都係收唔到sub 信號

茶母 發表於 2017-5-18 16:25

y044a31 發表於 2017-5-18 14:53
Hard reset完 都係收唔到sub 信號

咁部amp可能有事了

y044a31 發表於 2017-5-18 16:31

茶母 發表於 2017-5-18 16:25
咁部amp可能有事了

C 兄想問問解決方法
因 現在oppo 205 好強勁
如入手 205機背sw駁落去sub
之後5聲道用返amp可以嗎? 收音咪 都可以set 到 對嗎?

茶母 發表於 2017-5-18 16:47

y044a31 發表於 2017-5-18 16:31
C 兄想問問解決方法
因 現在oppo 205 好強勁
如入手 205機背sw駁落去sub

咁做有幾個問題,分頻點會夾唔到,聲音可能唔夾,同時做唔到自動調校,要自己校,另外有機會唔同步

你部amp係咩model?

如果有7.1 input可以將205個7.1 out 揷入去試吓subwoofer 有冇聲,但都係自動校唔到

因為問題始終響部amp度

頁: [1] 2
查看完整版本: 重低音 無反應

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。