frankpoon 發表於 2017-5-16 09:50

轉左老鼠尾,使其可換電線,然後換上
Acrolink 4020iii煲一星期,黑位明顯有改善,
唔知係電視機定電源線煲透,白天睇電視
黑位也越來越實!原來仲有甘多潛力!

heven 發表於 2017-5-16 15:41

師兄, 你有冇買無線鍵盤用係部Sony TV道, 因為上網方便啲,有冇好介紹呀!

frankpoon 發表於 2017-5-16 17:54

師兄, 你有冇買無線鍵盤用係部Sony TV道, 因為上網方便啲,有冇好介紹呀!

呢排淨係搞畫汁設定,好少上網。

heven 發表於 2017-5-16 18:38

oic!

jimmy188 發表於 2017-5-17 10:37

查實遙控有語音功能,仲方便……

ngmanlok 發表於 2017-6-3 10:32

請問個netflix app係唔係得英文版?會唔會好似sony 既bd player甘無中文版?

frankpoon 發表於 2017-6-4 21:10

經過了一個月的調教, 唔怕講出來, 我真係每日都調教畫面, 反覆玩HDR/ HLG/ 兩者都唔用.
最後想同大家分享下小弟目前的畫質設定參數.

4K player: HIMEDIA Q10四代
HDMI 線:開博爾T系 1.8m (由4K player 直入電視)
Coaxial 線: Neotech Nevd-2001 (由4K player 直入av amp)

現在的畫面差不多滿意了, 回想一個月前剛剛新機的時候, 都懷疑自己入錯貨, 經過更換電源線, 反覆的畫質調教,
以及新機及新線的煲鍊, 才將其潛質一點一點滓出來.

小瑟 發表於 2017-6-6 07:09

{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}無私分享呢。

小瑟 發表於 2017-6-6 07:10

你真係郁左好多野喎,連三原色都郁埋,堅有心機呀。試過用RGB好好多呀??

frankpoon 發表於 2017-6-6 09:22

小瑟 發表於 2017-6-6 07:10
你真係郁左好多野喎,連三原色都郁埋,堅有心機呀。試過用RGB好好多呀?? ...

如果唔開着HDR, 我的設定基本上好滿意了,
唔開HDR, 顏色淡左要用RGB加返飽滿。
如果開左HDR, 色太濃我会改用DCI減返D色。
反而現在我對HDR的調教未滿意。

所以目前都是用上面的設定睇戲。
如果有HDR調教心得,請各
Ching分享呢!
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: SONY 43X8000D 開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。