alleelarry 發表於 2017-4-8 11:47

AV AMP 來到 LX-901,已經是家中的第三代系統,理論上唔算新仔,還未插上電源線,已經發覺如今的 AV AMP 走前了那麼多……。幸好大王用的都是一樣,學習築習!{:6_136:}

gp250 發表於 2017-4-8 15:43

MDLP 發表於 2017-4-8 00:18
見另一個post
fatboy88套AV系統
都由前級轉為

fatboy88兄話用901推880中置絕對有板有眼,呢下堅毒{:6_193:}

smalltiger 發表於 2017-4-9 10:17

小瑟 發表於 2017-4-8 00:00
屋企細, 其實諗深一層係咪一定要POWER AMP呢??? 就係咁, 今次真係希望可以淨用 一部過呢~...

小瑟兄篇分享報告超正,很有參考價值,小虎都在前曰買了901,現在調整中!

alfredchan2046 發表於 2017-4-9 10:54

多謝分享

timmy 發表於 2017-4-9 11:25

精彩{:8_394:}

ellen 發表於 2017-4-9 17:33

小瑟兄,拜讀你的報告,我忍唔住又要 Post 一下,因為,我都買了 Pioneer LX901.

話說去年聖誕前數周,2012 年時,參加 Post 76 徵文獲獎的 LX 86 突然不能開機。之前也試過無故自動熄機,但可以再開機,當日亮起了 Amp Error - Advanced MCACC 燈一路閃,總之就係開唔到機。Check 說明書是 serious problem ,叫我 call service,經過向 Pioneer 查詢,既沒有上門維修,也不能提供大概最多和最少的維修費用預算,我又唔想抬機,還要俾一筆Check 機費,再付那不知可大還是可小的維修,換來不知還可用多久。

加上LX 86 只是4K Ready,沒有 UHD,又沒有 atmos,終於,決定四年的 LX 86 要certify 了。接下來就是買乜機的問題。

根據我隻奴隸獸(即係我老公兼贊助人)的意見,唔想再買日本貨,再少少網上搜尋,數天後路過中環,便踩上某大廈頂樓 Penthouse 某A 牌代理,但是那個陳列室似個貨倉,啲人又唔想做生意,即場不能示範,留咗電話(至今六個月都冇覆)。失望離去。

看不成機唯有食個 Lunch,我隻奴隸獸又話,貴就貴啦,不如買老麥,咁又即刻打俾 Ken Sir,可惜 M 牌的 AV 擴音機原來冇合併機,而家居狹小,再放不下後級。唯有打消念頭。

輾轉下來,隻奴隸獸又話放聖誕假不能冇機睇戲,咁諗住簡簡單單,就買返 Pioneer 算數,唔駛重頭學過點 set,加上當時看見院長有個價都相當吸引,一天晚上,就帶同車仔,拉咗佢回家; 再買了一對放喇叭頂的反射鴨毛喇叭,都算係少少升級。

唔知係我唔識 set,搞成咁,報告/問題如下:

1/ 非常同意個遥控差咗好多,最討厭是沒有了幾個可以 Learn 到控制電視的功能,變咗好多時一定要用兩個遙控器。記得 LX 86 年代有可以選購的高一級的遙控。如果有,我願意俾錢買過好少少的。而家在 ipad 上用 iControlAV5多過用遙控。

2/ 有了 atoms ,卻沒有了 THX。

3/ 最最最困擾的是,我們住山卡啦地方,遇到行雷閃電打風,一年總會有兩次機會跳菲士,自問家中電源保護已做得十分妥當。但每次跳菲以後,家中的 Sony 電視總會出電 communication error,不能使用音響系統而轉回使用電視內置揚聲器,每次基本上都要拔掉全部 HDMI 線,只保留電視一條,慢慢重新再插才能解決。網上有說是什麼 CEC problem,但無論如何設定,或者把連在 Pioneer 的 Magic TV 拔去,都不能解決,而同樣情況,在 LX86 也有出現,但沒有在 LX901 的嚴重。

4/ 以上原因,可能係好多周邊如 Magic TV,AppleTV,都重係 HDMI 1.4, LX901 有5個 HDCP 2.2, 兩個1.4, 雖則說明書話冇問題,但我覺得 Backward compatibility 唔夠。為此,我又斥巨資買咗兩條 Nordost's Heimdall 2俾電視同個 BluRay,但都係未能解決。

5/ 如果一段時間冇聲,自動熄機,熄完又有機會發生以上問題,最近一次係我們用 Spyder tune 電視,都係 30-45min左右,個 standby time out 又搵過都冇得較。好煩。這是以前未發生過的事。

6/ 以前個 display,係有好多資訊的,而家為咗 cut cost,只有DOLBY,連Dolby atoms 都冇盞LED,又要等佢走馬燈咁行,或者在 iPad 上先睇得到,這是不方便的地方。

結論:
我由 Pioneer Laser Disc 的年代開始 己經用 Pioneer,唔知係咪俾安橋收購咗後的種種原因,又或者 cut cost,搞成咁,我都幾失望。
下次再買機,除非有錢搬屋再上一層樓買前後級的,用procella 或者老麥, 唔係可能只係買最入門的就算,萬幾銀一部機,幾年下來,所有制式都唔同晒,唔值得駛咁多錢。
不過,我都要感謝Pioneer 送咗呢部高檔機俾我,玩咗四年有多,感恩。
奴隸獸話: 你真係返到轉頭咩?一部入門機有你咁多功能咩?下次都係唔好再買日系機了。

andyw5612 發表於 2017-4-9 21:14

好有興趣

原明 發表於 2017-4-10 20:43

拜讀、多謝。{:6_149:}

小瑟 發表於 2017-4-11 10:37

smalltiger 發表於 2017-4-9 10:17
小瑟兄篇分享報告超正,很有參考價值,小虎都在前曰買了901,現在調整中! ...

多謝SMALL兄支持, 我依家都心思思換下線玩下, 上次有條哥咸線我都想試下!!!

小瑟 發表於 2017-4-11 11:19

ellen 發表於 2017-4-9 17:33
小瑟兄,拜讀你的報告,我忍唔住又要 Post 一下,因為,我都買了 Pioneer LX901.

話說去年聖誕前數周,20 ...

好詳細既REPORT呀, 勁~~~{:6_149:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 其實我都換左 Pioneer LX901好多個月了.....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。