EddieN 發表於 2017-3-13 09:19

技術層面上,咁多單元,分音難度超高,佢話用"Bleeding Edge" 技術,搵極都唔見點用在分音器上。   造得唔好, 聽耐少少會有煩燥感覺。人地 campfire 旗艦Vega都用一單元設計。

就咁聽肯定高低音會好左,襟唔襟聽同音樂感就肯定要慢慢試先知。

同 Campfire Vega 比,我會易D揀 Vega,.起碼唔駛擔心分音會造得唔好,襟聽同音樂感唔會有問題。   所以Fender 要提供技術資料,多些信心俾人。

小瑟 發表於 2017-3-13 09:53

edgarcpu 發表於 2017-3-11 19:35
聽的感覺如何

首先小瑟試果對A9都唔係煲左好耐, 代理話30個鐘左右, 所以一開聲都覺得係三頻都未開通, 明顯係未進入狀態的, 不過就以未開通計, 都聽得出A9有潛力做得到某段樂器的DETAIL係之前用其他耳機聽唔到的, 佢果隻唔似係EQ 谷出來的感覺, 而係將本身有果件野"骨"返出來比你聽果隻{:1_338:} , 即係好似我地玩AV或HIFI果D數得返出黎D音效係邊度出來比你聽既感覺, 部器材係真係出得返同EQ谷出黎其實大家一聽就知{:1_344:} , 所以小瑟真係中中地既原因就係我覺得煲返夠200個鐘開通哂應該會幾岩聽{:1_340:} , 同埋聽A9有一個好得意既感覺就係, 好想一直聽下去希望可以聽得出佢月來月清晰既感覺會係點呢!!!{:1_253:}

同A7點比..?? 小瑟覺得A7同A9已經係二個層次, 如果A7既用家有機會聽聽A9就會明我點解咁講, 因為A9整個音色的"架構"都會比A7唔同了!!!{:1_345:} 聽過就明我講咩!!!!

至於話值唔值 $10800呢個價, 我個人覺得呢個係同買LV既情況一樣, 你欣賞佢就值, 唔欣賞就送都唔值!!! 就係咁簡單~{:1_344:}

隻耳機已經交左比版主 HIROYI SAN做詳細的評測, 下個星期就會有個再DETAIL D的文字REVIEW同埋小瑟的VDO評測出爐, 到時再同大家分享多D~~{:1_333:}

sharpmd 發表於 2017-7-10 19:55

貴野買唔起,
小弟睇緊FXA2, FXA5,
都只係用手機推唔推得到效果來
謝謝

Marleyea 發表於 2017-7-12 22:32

sharpmd 發表於 2017-7-10 19:55
貴野買唔起,
小弟睇緊FXA2, FXA5,
都只係用手機推唔推得到效果來

我都只係用FXa5加onkyo手機

sharpmd 發表於 2017-7-13 18:06

Marleyea 發表於 2017-7-12 22:32
我都只係用FXa5加onkyo手機

怕用手機推唔郁
頁: 1 [2]
查看完整版本: Fender 旗艦 6BA 單元耳機 FXA9 全球首批20對香港搶先發售

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。