nikfung 發表於 2017-3-7 13:31

CayinAndy 發表於 2017-3-7 00:41
呢隻同 D7000 PK 一下其實幾有意思的,同 D7100 比就 ..... 可免則免了!...

ABSOLUTELY AGREE{:8_390:}

alleelarry 發表於 2017-3-7 22:15

vvickygor 發表於 2017-3-7 10:45
d7000同d7100 無可否認喺唔同味,甚至可以話各走極端。但我唔覺得7100差!

個人而言,不同型號耳機既存在,是為了迎合不同既需要,只在乎喜不喜歡!

moliu 發表於 2017-3-7 22:49

CayinAndy 發表於 2017-3-7 00:41
呢隻同 D7000 PK 一下其實幾有意思的,同 D7100 比就 ..... 可免則免了!...

同意!我都有興趣試下呢隻,同我的d7000比較下

ps 好久不見大家了

CayinAndy 發表於 2017-3-8 22:59

moliu 發表於 2017-3-7 22:49
同意!我都有興趣試下呢隻,同我的d7000比較下

ps 好久不見大家了

我其實有比較過的,但當時是有點不公平,因為是用 CayiniDAC-6/iHA-6 驅動, D7000 是我自已的耳機已改了 4pin XLR, D7200 是在上年 9月 廣州耳機展時問隔離 booth 借來玩的,只有原線 6.35mm,所以只能大約理解調音風格接近但 D7200 無 D7000 咁 V Shape, 考慮到是新耳機 vs 舊耳機,單端 vs 平衡驅動等因素,質素方面便不下評論,但確是一對非常有潛質的耳機,所以我都希望有機會再試到!D7100 的調音是另一個套路,和 D7000/D7200 都分別很大,所以當獨立的耳機來欣賞較好!

係啊,14個月了,日子特別,非常易記啊!

alleelarry 發表於 2017-3-9 18:45

CayinAndy 發表於 2017-3-8 22:59
我其實有比較過的,但當時是有點不公平,因為是用 CayiniDAC-6/iHA-6 驅動, D7000 是我自已的耳機已改 ...

試用期間的 7200 或許未煲得太夠,但簡單地換了線材就有極大分別,證明佢係有一定既潛力!{:6_142:}

t1174 發表於 2017-3-10 18:09

會回到 7000 音色嗎?
以前是 fostex 代工生產,但 fostex 現在都自己出了,甚至 denon 都成人家子公司了,真的不知會點。

alleelarry 發表於 2017-3-10 21:19

以前是 fostex 代工生產,但 fostex 現在都自己出了,甚至 denon 都成人家子公司了, ...

正因為這樣,PK 的話實在有趣!

fatau 發表於 2017-3-16 12:13

以前是 fostex 代工生產,但 fostex 現在都自己出了,甚至 denon 都成人家子公司了, ...

我都等緊佢

有D後悔英國preorder 時無落手, 運埋黎香港都唔洗5千{:1_344:} {:1_255:}

fatau 發表於 2017-3-16 12:21

小瑟 發表於 2017-3-6 14:27
好想同我隻 7100做個比較......

D7100 係我戴過咁多隻大耳中耳線最舒服, 就算之後買左TH900都無咁正
聲一直覺得7100 好好, 只係樣衰同條headband 好唔襟用, 用左無一年就滑牙自動滑落, 令去天龍二句不說就換新, 直接拆盒新O既比我(其實唔太想, 煲左咁耐又要黎過)

wan1984 發表於 2017-3-25 07:51

版主!就入手呢隻啦!{:1_343:}{:1_344:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 50 周年大作 回歸木殼設計 – Denon AH-D7200 旗艦級耳機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。