vicentk 發表於 2017-2-25 16:29

dennis33kwong 發表於 2017-2-25 10:07
請問耳模是否只能用一次,還是可以留返來做多幾對CM呢?

係,只可以用一次。因矽膠會老化同收縮,所以做了太耐的會不準,有些廠會幫你 SCAN 入電腦方便下一次再做時不用耳印。以下影片是做耳印時的情況。

https://www.youtube.com/watch?v=46iGNDGWhCI

vicentk 發表於 2017-2-25 16:32

USA2010 發表於 2017-2-25 10:11
原來開口合口係根據耳機廠嫁
上次都無理醫生話開口就開口

開口合口就問題網上太多人議論了,所以我唔多講了,廠要求什麼就什麼啦。

edgarcpu 發表於 2017-2-26 06:48

vicentk 發表於 2017-2-23 22:49
基本上好多師兄完全講出重點來,公模的聲音只是私模的80%左右,如果公模你覺得三頻中其中有任何一頻太多 ...

I have a similar experience, my Noble K10CM compare to K10UA, K10CM has less bass. Miid, and high has much extends and higher.

vicentk 發表於 2017-2-26 14:05

edgarcpu 發表於 2017-2-26 06:48
I have a similar experience, my Noble K10CM compare to K10UA, K10CM has less bass. Miid, and high...

同我一樣,公模和私模感覺一樣 less bass. Mid, and high more

civic1217 發表於 2017-2-28 17:55

小弟都分享一下先

上年8月都整左對CM

最初無打算整CM的
但眼見而家D非CM都講緊可以過10K
而我係會聽死一對耳機到壞為止
所以貴D係無所謂
(對上一對係WESTONE3, 聽左8年)

我係舒適行頭, 岩聽第二
幾岩聽都好
戴得唔舒服都無用

試舖頭CM既公模時
基本上你自己一首歌既時間都聽唔到可以放棄
公模同你既CM模既分別係有
但唔會係天同地
所以公模完全唔岩聽既話
個對耳機可以放棄

如果最後聽公模你得一隻岩聽就最好啦
GO AHEAD!{:1_253:}
有幾隻的話
可以睇下造工, 價錢再決定

我著重既舒適度方面
基本上模做得岩既
係一定戴得舒服
可能初頭唔慣
有咁大面積既野
貼住你耳仔既皮膚

隔音方面
唔開歌既
隔到7-8成
你依然會聽到車聲
唔會有帶左耳塞耳鳴既感覺

聽歌係會開細聲左D

我既經驗係公模同你耳模比較
頂多一兩成分別
唔會有天壤之別
初頭聽唔好失望住
你記住你對CM係未RUNIN的{:1_343:}

Whysee2017 發表於 2017-5-1 17:48

最近想整對CM, 但係淨係插IPONE聽flac會唔會有d晒氣{:6_126:}

vicentk 發表於 2017-5-1 17:52

Whysee2017 發表於 2017-5-1 17:48
最近想整對CM, 但係淨係插IPONE聽flac會唔會有d晒氣

沒話晒氣,不過你沒有發揮好對耳機。

Whysee2017 發表於 2017-5-1 18:26

vicentk 發表於 2017-5-1 17:52
沒話晒氣,不過你沒有發揮好對耳機。

因為唔想聽住earphone就聽唔到電話響,所以最多都係加隻amp{:1_332:}
睇黎又可以慳一筆

alanadc23 發表於 2017-5-1 21:10

Popbot2012 發表於 2017-5-1 23:51

有冇師兄做過半模? 請問效果係點?
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 我都好想整對CM, 但點先可以試真岩唔岩自己呢??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。