野良 發表於 2017-2-20 14:07

原生 4.4mm 5 極平衡插頭 Acoustune Resonate HS1005 P5入耳式耳機短評

上年,日本電子訊息技術產業協會 JEITA 於2016年年初提倡採用全新設計的 4.4mm 5 極插頭,Sony 更率先推出備有新平衡的 NW-WM1Z 高清音樂播放器和 MDR-Z1R 耳機,但「一隻手掌拍唔響」,只有一款耳機可以選擇,實在難以令人跳入坑,所以 Acoustune 亦推出旗下首款原生 4.4mm 的入耳式耳機 Resonate HS1005 P5,落不落坑?試過就知!

文章詳文 :https://goo.gl/40yttt

https://www.post76.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/02/IMG_7737.jpg

小瑟 發表於 2017-2-20 15:42

小瑟都算聽左呢個組合一個星期左右, 都想同大家分享一下, 係咪有SONY金磚加持一定好呢??? 又唔一定, 因為部P5都幾蝦人煲下, 200小時夠未??? 小瑟個人覺得絕對未夠, 尤其係高頻同低頻二個極點位, 我諗搵D煲機碟再煲多100零200個鐘, 相信會更好,Acoustune呢個牌子好奇怪, 就好似當初HS1003咁, 一開波聽會覺得佢低音勁, 之後就聽聽下會冇咩低音, 高音出哂出來, 再聽下去先會平衡返D, 之後去到 HS1004, 一開聲已經好正, 唔洗點煲都似高級野, 一直到依家仲係對第一次聽時的感覺念念不忙, 不過人就係貪新鮮, 擺低左一排冇聽...

之後呢隻 1005 P5, 換上 4.4, 成個傳輸係像真度高左, 高音去得好盡, 但起初控制力真係唔係好好, 有一點野性難馴的感覺, 係咁死煲爛煲先碌得返平個高音, 但一進入狀態 HS1005 就會可以出到D平時好少聽得的微弱音, 背景聲, 小樂器聲, 不過真係要好有心機, 聽300小時係基本, 而且信源唔可以太差, 要有氣有力的, 小瑟試過加親耳擴去跟佢(三隻MODEL都係), 一定會好聲好多, 低頻會即時出返哂來, 成件事穩定好多!!!{:6_136:}

依家小瑟打呢篇文就係用 Fiio X7+AM3 推 HS1003, 高中低都出得唔錯, 只係分離度唔夠做得仔細, 但以呢個價位來講的耳機, 又真係好正常呢~~{:6_142:}

rlmfung 發表於 2017-3-12 00:23

SONY金磚用Acoustune去聽, 似乎頭重腳輕咗, 雖然我都用緊 HS1003 而且的確 VFM (Value for money), 但HS1005雖有4.4mm 5 極插頭, 應未發揮到金磚的威力.

小瑟 發表於 2017-7-12 07:21

rlmfung 發表於 2017-3-12 00:23
SONY金磚用Acoustune去聽, 似乎頭重腳輕咗, 雖然我都用緊 HS1003 而且的確 VFM (Value for money), 但HS100 ...

的確講得冇錯, 以 1003的身價, 同金磚比絕對係SORRY左呢....!!!

小瑟 發表於 2017-7-18 20:06

呢排佢又出左隻新機, 我比BILY兄玩緊~
頁: [1]
查看完整版本: 原生 4.4mm 5 極平衡插頭 Acoustune Resonate HS1005 P5入耳式耳機短評

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。