野良 發表於 2017-2-13 13:19

著眼於細微之處的升級 – Onkyo DP-X1A 高清隨身播放器

去年 IFA 2016 展覽時,Onkyo 展出 DP-X1A 高清播放器,這台 DP-X1 的升級版,近日終於正式推出。它改良了線路設計、發燒級電容、訊噪處理等等,令動態及細緻度更大,提升音質。

評測詳文:https://goo.gl/gpXjUH

小瑟 發表於 2017-2-15 09:43

小瑟試聽緊,好快出個小評先

小瑟 發表於 2017-2-15 17:14

聽左一個下午, 之前一直都真係冇咩時間慢慢聽, 依家手上只有一對 SONY 陳年CHEAP耳機XBA H3, 不過都冇所謂啦, 事關聽慣左, 用來試下部X1A都好的.

依家聽緊MJ既192kHz file, 聽pop野來講, X1A比我覺得係厚聲左好多, 成個音樂厚度提升左好多, 即係溫暖左好多, 但好彩, 佢厚左又唔會厚到濛果隻, 起碼D音音位都仲係可以聽到的, 不過就唔會係好爽脆果隻高音感覺,X1A的分離度都過得去, 不過就唔係音場可以闊到伸開哂二隻手咁闊, 而係好似係2-3尺左右圍住你既感覺, 尤其係聽BLACK OR WHITE時, 一開頭個細路同個肥佬講野時的感覺最明顯.

再來就係試下聽LADY GAGA最新大碟 JOANNA(48bit/44.1kHz), 小瑟最鐘意聽 sinner's prayer, 低音都係一貫一下一下的打入耳道, 快同短既, gaga把聲又係厚低, 係X1A+H3之下, 小瑟覺得有小小過厚, 低音結他出得唔係好夠爽朗, 呢首歌既BIT好爽口的, 呢個組合下小瑟唔係好ENJOY到.

唔信邪, 再來聽下AGA的16/44.1版《認》, AGA一開聲, 冇得頂, 人聲真係好靚,一開頭一枝結他一把聲, 出得唔錯, 不過結他有小小痴地. 唔得, 要試下換耳機先, 換上PHILIPS X2先, 一換上 X2即將音亮調返上142先夠聲. 好再聽《認》先......今次一開聲, AGA把聲同結他夾得好好多了, 人聲向前近左好多, 音色亦都順滑返好多呢.

最後再聽埋ROCK野太極新碟點夠喉先, 大家都知X2係開放式, 要佢出到實在的低頻都幾難, 所以呢首小瑟要開盡 160 先可以夠聲, 一輪左去右的鼓聲定位好清晰, 係X1A夾X2呢個組合上, 雖然點夠喉都多樂器同幾多唔同聲氣, 但X1A都出得有條有理, 只係欠小小重ROCK味, 比較上斯文左小小, 呢點係X2方面的定位問題.

小瑟覺得X1A需要睇下你聽咩多的, 同埋X1A係一開機同煲一輪都有幾唔同的較果, 小瑟相信煲夠佢200小時真正進入狀態時, 係穩定性同力水的控制力應該會更好.

EddieN 發表於 2017-2-15 19:27

onkyo 好似冇2.5mm balance cable 既入耳式耳機。開頭仲以為E900M 是配DPX1a。原來冇2.5mm 插跟。真奇怪。

小瑟 發表於 2017-2-22 07:51

EddieN 發表於 2017-2-15 19:27
onkyo 好似冇2.5mm balance cable 既入耳式耳機。開頭仲以為E900M 是配DPX1a。原來冇2.5mm 插跟。   ...

E900M可以自己換線, 呢部X1A我個人覺得用銅線會比銀錢好呢~~ 考慮緊 ORB~~

EddieN 發表於 2017-2-28 08:02

睇中XBA-Z5,佢跟機有條線3.5mm   x2plug.      如果有2.5mm balance接3.5mmx2 adaptor,我就可以唔洗換線。各位師兄知唔知邊處有。
頁: [1]
查看完整版本: 著眼於細微之處的升級 – Onkyo DP-X1A 高清隨身播放器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。