hwkenny0516 發表於 2017-2-7 13:36

[請教] 分頻點 及 頻率響應

各位師兄好:
小弟新手初玩AV影音,請問前置喇叭的分頻點如何設置,(現設置為60 Hz)
器材如下;
-onkyo Rz 900
-Power amp- (神-7)
-BDP-58

F-Monitor audio GX-200
T-side onkyo 309h atmos
SR-cambridge mini-22/mirage OS3 SAT
C-Klipsch R 250
SW-秦朝 3112D Plus
請問如何設置方可加強底音及鎗聲?

請教各師兄,多比意見?
謝謝

ykluk 發表於 2017-2-8 14:59

樓主你先將所有喇叭既分頻點set返做120Hz先, 跟住要調教十仔距離, 因為唔知你十仔其實中唔中皇帝位...{:8_395:}

搵一段你比較熟悉而又多種低音出現既片段, 慢慢重播慢慢加或減個十仔距離, 直至你喺皇帝位係"中"晒個低音(例如個patpat有feel)之類, 慢慢試就會搵到~{:9_423:}

當然小弟呢個只係幼稚園level方法, 至於點樣再set或者調教隻老秦就要等其他高手CHING幫你~{:8_387:}

hwkenny0516 發表於 2017-2-8 15:42

師兄,我先都多謝你比意見

MDLP 發表於 2017-2-8 16:04

不如先試吓逆向控作減吓SW嘅vol
好多人以為一味加大SW個量就得
其實槍聲係主要來自中高頻
槍聲同炮聲嘅關係
就好似牛奶味同朱古力味咁
當然器材先天性都好有関係

hwkenny0516 發表於 2017-2-8 16:42

好,唔該晒,我翻去試試

wilfield1978 發表於 2017-2-10 15:56

其實我都想知槍聲主要由乜野喇叭出, 可能小弟見少識窄, 以我暫時聽過最正嘅槍聲係地庫, (以我所知佢只係用部1030推), 子彈由槍管經槍咀發出每一下都好清翠, 真係想知點樣set, 有無師兄有同感?

poetrypoon 發表於 2017-2-11 23:54

其實器材不錯 ... 分頻前中置在 80 Hz ... 後置在 120 Hz 就好 ... 很正路 ... 不用其他 ... 會不會用 Dynamic EQ ... ? 問題應該是你沒開 Dynamic EQ ... ?

poetrypoon 發表於 2017-2-11 23:55

wilfield1978 發表於 2017-2-10 15:56
其實我都想知槍聲主要由乜野喇叭出, 可能小弟見少識窄, 以我暫時聽過最正嘅槍聲係地庫, (以我所知佢只係用 ...

槍聲主要是高音單元出來效果 ... amp 是否夠力和 setting 是否正確是關鍵 ...

hwkenny0516 發表於 2017-2-13 12:56

Crossover   FrequencyL.F - M.F: 400HzM.F - H.F: 2.6kHz
FrequencyResponse   35Hz – 60kHz
(GX 200) Front speaker
(補充資料)
頁: [1]
查看完整版本: [請教] 分頻點 及 頻率響應

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。