halfnew 發表於 2017-2-3 18:29

壞咗sub-woofer 後的疑惑

壞咗的十仔為Eneregy ESW M8, 1200W 8寸, 因屋企細,只能放在前置後面,唉~~~ 前置為JAS Audio Orior Grand, 二路座也七寸陶瓷低音,而av amp 是 Anthem MRX 700,再pre out 去 luxman 509u 推前置

無咗十仔,最低一浸當然吾見咗,但我都接受到, 接下來當然重新cal 過嗰setting, 用住5.0 先, 但效果有D意外, 最低一浸當然無咗, 但真的只是最最最低的一浸, 除此之外低音量一點不差,仍有震撼感,睇Sully 那些飛機engine 低頻乃係咁打埋來, 更意想不到是質感比前更強更真, 亦即無咗十仔後低音質素更佳!!!

疑惑來了,Energy m8 質素不佳是事實,而佢有無1200 W 我有點懷疑佢點得出這個數,但我個位放不下更大的十仔,咁我用唔用十仔好? 如用十仔,有不同選擇
1. 二手m8 也只是千幾,但低音質量一般
2. 換過好D的十仔,但咁細個位我唔知有咩其他選擇,前幾年留意過velodyne microvee, 但原來只得6.5寸
3. 搵部超低音amp 推佢,係淘寶睇過有D約900 人仔的功放應比原裝好, 用環牛1000W, 唔好信足佢吖但好似不錯,可惜未搵到位放;放得落的功放只有220W, 再預佢作大, 咁個功率咪......

暫時用住5.0 先, 各Ching 會唔會有D意見比到我,謝謝

茶母 發表於 2017-2-3 20:02

我建議換隻10" subwoofer好啲,低嗰浸會好啲,
換amp同二手唔會有咩改善,此終8吋單元限制大啲,
我1用anthem mrx-710到而家用1120,都係8吋低音(v記spl-800 ultra),
Anthem係可以cal到好平均,就算唔開subwoofer都唔會好差

fm31331 發表於 2017-2-3 20:47

試下SunfireHRS系列放唔放得落,佢size好細,有八吋都有!

cheungmeimei 發表於 2017-2-3 21:00

c-hing can try earthquake subwoofer for 8" or 10" (both of small size)

風仔風仔仔 發表於 2017-2-3 21:02

買隻有質素既12吋單元超低音喇叭, 才知道真正既極低頻.

halfnew 發表於 2017-2-4 07:17

茶母 發表於 2017-2-3 20:02
我建議換隻10" subwoofer好啲,低嗰浸會好啲,
換amp同二手唔會有咩改善,此終8吋單元限制大啲,
我1用anth ...

我都覺8寸限制大,但10寸十仔一定放不下,否則一定有大玩大, Anthem cal 完出嚟又真係喜出望外,始終我前置也是7寸座地,所以想過是否把心一横5.0算

halfnew 發表於 2017-2-4 07:22

風仔風仔仔 發表於 2017-2-3 21:02
買隻有質素既12吋單元超低音喇叭, 才知道真正既極低頻.

12寸當然好,但我想要換咗樓先得,但現在個樓價

halfnew 發表於 2017-2-4 07:22

fm31331 發表於 2017-2-3 20:47
試下SunfireHRS系列放唔放得落,佢size好細,有八吋都有!

其實都睇緊sunfire

halfnew 發表於 2017-2-4 07:23

cheungmeimei 發表於 2017-2-3 21:00
c-hing can try earthquake subwoofer for 8" or 10" (both of small size)

earthquake 之前真係無睇過,佢有咩8寸型号

halfnew 發表於 2017-2-4 07:55

當初我買m8 時只係用書架仔,有同冇十仔的差别真係天同地,只是換咗座地後分别減少,而又已經再無位放大D的十仔
頁: [1] 2
查看完整版本: 壞咗sub-woofer 後的疑惑

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。