ckc87 發表於 2017-2-3 11:17

新屋裝修+第一次買音響組合, 希望大家比D意見

因為新屋裝修, 所以心思思想試下玩下影音. 我個廳唔大, 只係有90呎左右
多數都係用來睇戲(75%) + 演唱會(20%) + 聽歌(5﹪) ,所以都係會注重音效多, 同埋本人耳力好差, 所以對音色要求唔大, 因為好多時都分唔到.
原本只係打算用$5000左右買條soundbar玩下. 上網搵左資料見到YSP 2500都唔錯, 但去到showroom試左發覺同想像中差太(環徊效果), 試埋Bose 300都覺得好一般.
所以再繼續做多D功課, 發覺都係玩入門5.1會較好. 喇叭就會選定Scandyna(因為都係樣行先, 真係太鍾意佢個樣, 而且聽人講佢音質都ok,同埋我對音色冇咩要求)
前: Smallpod/Minipod
中: Cinepod
後: Mircopod

Bass 就未選好呢, 唔會選Scandyna因為全部post都話佢唔掂. 而家暫定會MINX 201 ,你地有其他推介嗎? 最聽要just ok + 平.

Amp: 最煩係呢個呢, 一開始只打算用$2500左右(因為真係冇錢)買Yamaha入門機(因聽人話佢做環徊好ok), 但睇下睇下又想預埋升級空門比Atmos.咁Yamaha要有埋Atmos要最少$5000呢, 所以就開始搵其他. 而家會有兩個選擇onkyo 555 同 天龍X1300, 天龍就平好多2700左右, 但問店員好多都話onkyo抵玩好多, 多插位. 請問咁多位呢個選擇ok ma? 還是有其他更好提議.
同埋聽人講Scandyna幾難推, 咁想問555都推到嗎?

最後係線既問題, 有度買機同喇叭會送埋線, 我要求唔高同埋我果D只係入門喇叭係咪用呢D線就ok? 唔洗買D好D. 因為線呢樣野我真係完全唔識

唔該咁多位師兄!

gordon98 發表於 2017-2-3 13:42

http://www.avhospital.com.hk/index.php/catalog/product/gallery/id/76/image/228/

ELIPSON PLANET 都好適合新居,但會貴啲,但我建議都係唔好買太入門,你上得76都知無入門,只有毒海,好快又會身痕,除非你可以完全唔上任何影音網

D7689 發表於 2017-2-3 14:10

如果真係得5K BUDGET,好似你上面既預算應該都洗突{:8_365:} , 玩ATMOS又要多兩隻反射OR天花喇叭
唔一定用Scandyna既話...可以去AV 生活睇下ONKYO,PIONEER D套裝機(M連5.1)...不過絕對同意好似樓上位師兄上得76多你好快就中毒會換{:8_376:}

如果未裝修好,最好叫裝修師傅幫你加條槽用黎走后置同天花喇叭線! 通常買M OR喇叭都唔會有喇叭線跟(套裝機例外) 喇叭線最平出鴨記買金銀潤銅線2-3/呎,好少少就去秋記買8471 $5.5/呎

hei65 發表於 2017-2-3 15:54

Ching 如果唔介意用唔係最UPDATE既機, 可以去YAHAMA(下邊條LINK)睇下, 佢地做緊清上一代D貨. 50%OFF

http://m.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=22148

ckc87 發表於 2017-2-4 09:18

gordon98 發表於 2017-2-3 13:42
http://www.avhospital.com.hk/index.php/catalog/product/gallery/id/76/image/228/

ELIPSON PLANET 都好 ...

haha, 呢個好貴呢, 同埋我都係鍾意podspeaker個樣.

ckc87 發表於 2017-2-4 09:26

D7689 發表於 2017-2-3 14:10
如果真係得5K BUDGET,好似你上面既預算應該都洗突 , 玩ATMOS又要多兩隻反射OR天花喇叭
唔一定用Sc ...

係呀, 開頭只係預5K,但而家就要十零K, 套裝唔會考慮呢, 因為睇post話升級會煩D,同埋我已經買左Cinepod同訂左smallpod, 所以都係會買返全套Scandyna. 另外Atmos 喇叭係會遲D回下氣先買, 始終裝修用好多錢呢.
線果度係之前有問店話我買amp同喇叭會跟一D ok既線比我, 等我唔洗買, 但其實唔知係咩線呢.
裝修我會加槽走後置, 但唔天花喇叭la, 天花唔高唔會做假天花. 只係用反射喇叭算, 而家都開始研究緊邊隻好.

ckc87 發表於 2017-2-4 09:28

hei65 發表於 2017-2-3 15:54
Ching 如果唔介意用唔係最UPDATE既機, 可以去YAHAMA(下邊條LINK)睇下, 佢地做緊清上一代D貨. 50%OFF

呢個好抵啊, 但應該平款冇atmos呢。我去望望先, 唔該晒師兄你

raylee 發表於 2017-2-4 11:29

如果得5K, 去鴨記搵2手5.1 AMP, 5隻2 手喇叭, OR 淘仔SPEAKER 5隻

再買BELDEN 8471, 應該都有找

ckc87 發表於 2017-2-4 12:36

raylee 發表於 2017-2-4 11:29
如果得5K, 去鴨記搵2手5.1 AMP, 5隻2 手喇叭, OR 淘仔SPEAKER 5隻

再買BELDEN 8471, 應該都有找 ...

唔係唔係, 係一開始只預5k但越睇就越多

kachun74 發表於 2017-2-4 14:03

開始係預5K,好快變50K{:1_343:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 新屋裝修+第一次買音響組合, 希望大家比D意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。