ssss41357 發表於 2009-11-25 23:28

請問USB延長線有否分 ver.1 或 ver.2 或 其它野呢?

請問USB延長線有否分 ver.1 或 ver.2 或 其它野呢?

我有兩條6尺長USB延長線(A線、B線),兩隻不同品牌既cam仔(A cam、B cam)

A cam用 A線 or B線 都冇問題,或兩條線一齊用都得,正常運作~

但 B cam 只能用 A線,一插 B線 就話無法識別~ {:1_255:}

請問應該係咩問題呢?

Thx all~ {:1_347:}

hkbomberman 發表於 2009-11-25 23:52

At present, we are now using two USB standards:

1. USB1.x (Full Speed): 12Mbit/s
2. USB2.0 (Hi Speed): 480Mbit/s

USB2.0(Hi Speed)延長線 can be used with USB1.x devices but NOT vice versa.

Your case may be related to these two standards.Hope it can help.{:6_128:}

ssss41357 發表於 2009-11-26 00:49

我兩條線既線身都係冇任何字眼話係咩ver ,所以都唔知點分,買果時都唔知點樣去揀.... {:1_256:}

ming 發表於 2009-11-26 01:01

而家買 多數都係2.0 但可向下兼容

hkbomberman 發表於 2009-11-26 01:04

If you buy in Golden Shopping Centre, you should select those with packing and stating USB 2.0 Hi Speed supported.Just HK$1x - $2x each only for 6 to 10 feet.

ssss41357 發表於 2009-11-26 14:46

ok~

明白哂~

謝謝兩位~ {:1_347:}
頁: [1]
查看完整版本: 請問USB延長線有否分 ver.1 或 ver.2 或 其它野呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。