eve111 發表於 2017-1-15 22:58

淺談幾隻一單元動鐵耳機:ER4B, Fitear F111, AK AKR02

6,7年前初燒既時候,冇依家咁多牌子選擇,一般黎講大路既有Westone, UE, Shure同Sennheiser,最高級旗艦既都係3單元。
隨住技術發展得愈來愈成熟,耳機可以加既單元數量愈來愈多,依家既旗艦型號閒閒地都10個8個單元。
單元數量多對聲音無可否認有正面影響,但唔係必然,有人會覺得多單元耳機3頻會有銜接問題,所以廠家既調音技術絕對比單元既數量重要。
依下介紹既3款耳機都只有1個單元,但表現絕對可以同3,4單元耳機一較高下。

Etymotic Research ER4
我聽過對佢既評價好壞參半。有人覺得佢既女聲好毒,又聽過人話佢過譽、重口味。
我手持既係ER4B,首先佢絕對唔容易推好,推得唔好成個聽感係剌耳、V型聲.....etc。夠力推既機多,但有足夠控制力既手提機就好少,近期出既DP100我覺得都還可以。
我既聽感同佢包裝盒上講既一樣: High Accuracy Noise Isolating ,定位準確,分析力極高(呢方面我覺得到依家都係頂級),高頻延伸力好,低頻實淨同收放速度快,聲音冇特別修飾。
對我黎講,聲音質素係足夠,但係就好直白,冷聲,冇感情。佢係解剖果首歌,唔係令聽者享受首歌。
我會覺得佢好適合發燒友聽果D發燒天碟或者係錄音既人用,一般聽下流行曲既就唔係好係太好。

Fitear F111
我聽過Fitear既TG334同埋TE100(雖然係同FOSTEX合作出),覺得佢既調音好獨特好有立體感,係果種一聽就好吸引既聲,但同時聽得耐會覺得好怪,唔係雜食型。而F111就唔係Fitear一貫既調音。F111走向同ER4相似,但冇ER4走得咁極端。F111分析力好,人聲位置亦相對較前同聽落冇咁硬,係好舒服耐聽既聲,而且對推力要求唔高,手機推已經唔錯。我覺得F111同AK100簡直係天作之合,夾到不得之了,聽落暖暖地又不失分析力。

Astell & Kern AKR02
雖然係AK出,但其實係Final Audio Design 代工,產品原型係FI-BA-SS。一路都對FAD呢間公司好有好感,出既產品都好靚,成件藝術品咁。一開始接觸FAD既耳機係Piano Forte IX,呢款銀夜壺果D咩音場、分析力、定位呢D評論全部唔適用,因為佢全部都冇。但果種金屬樂器既共振聲(泛音?)、甜美既人聲同埋最重要既空氣感,基本上其他牌子身上都唔會搵到。講番一單元既AKR02,雖然佢走向係比較清新路線,分析力高, 但一樣搵得到上面果3樣特點,特別係空氣感。一般動鐵耳機都係密封既,而AKR02就有8個細孔,正正受惠於呢幾個氣孔,AKR02既高頻同低頻都聽到唔似係入耳式咁,但同樣隔音都比較唔好。

USA2010 發表於 2017-1-16 08:26

一單元耳機我就唔係聽過好多
但我最喜歡就係um1

eve111 發表於 2017-1-16 11:33

USA2010 發表於 2017-1-16 08:26 static/image/common/back.gif
一單元耳機我就唔係聽過好多
但我最喜歡就係um1

我第一對耳機就係um1,不過已經唔見左。

粗人敵卡 發表於 2017-1-16 13:48

ER4系列淨係試聽過ER4P
係用iPod Video加2stepdance amp喺金X試
分析力算頂班,不過聽8、90年代廣東歌係聽得唔舒服
Final Audio Design最有印象係heaven VI
人聲唔錯,分析力出乎意料地好
唔知師兄有無試聽過Klipsch一單元動鐵耳機: X10、X7、X11同X12等
小弟依家用緊X7
唯一麻麻係低頻量感麻麻,對比自己之前用開嘅FXT90
低頻下潛算唔錯,bass guitar細節唔錯
音場…以佢個原價> $1,500左右唔算開闊{:6_165:}

USA2010 發表於 2017-1-16 16:24

eve111 發表於 2017-1-16 11:33
我第一對耳機就係um1,不過已經唔見左。

我果對斷左導管

CosmicHolyGhost 發表於 2017-1-17 17:03

近排勁鐘意er4xr...

ph0381 發表於 2017-1-17 20:07

FIBASS曾經係我嚮往嘅target之一...
但係自從停左產,喺街見都無見過,亦好少人再提起{:8_366:}

jaffeinism 發表於 2017-1-18 13:00

ph0381 發表於 2017-1-17 20:07 static/image/common/back.gif
FIBASS曾經係我嚮往嘅target之一...
但係自從停左產,喺街見都無見過,亦好少人再提起 ...

岩岩出左新版==

ph0381 發表於 2017-1-19 06:27

jaffeinism 發表於 2017-1-18 13:00 static/image/common/back.gif
岩岩出左新版==

你唔講真係唔知{:1_262:}
遲下要會一會佢
但係居然無做removable cable

loadinglove 發表於 2017-1-19 17:40

我都好鐘意1單元耳機
ex1000 mmdt依然係我主力
頁: [1] 2
查看完整版本: 淺談幾隻一單元動鐵耳機:ER4B, Fitear F111, AK AKR02

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。