yeungchris 發表於 2017-1-11 22:11

Onkyo dpx1a / fiio x5iii

見dpx1a日水同 淘X fiio x5iii + k5 個價有得揮
未試聲過

Dpx1a話曬係旗艦, 聲點都好過x5iii掛
但係x5iii+k5又幾抵玩同可以接家中hifi玩

想問下大家點睇

mysound 發表於 2017-1-11 22:24

Fiio X5iii 用上AK380規格, 強好多, 加上港行送 Fiio RM1 (Bluetooth Remote Controller RM1), 又有2年保養

yeungchris 發表於 2017-1-12 09:51

mysound 發表於 2017-1-11 22:24
Fiio X5iii 用上AK380規格, 強好多, 加上港行送 Fiio RM1 (Bluetooth Remote Controller RM1), 又有2年保養 ...

我都知國磚用料好
不過音質就唔知係咪咁好
佢都無理由出部ak380打自己部x7嫁

terencelaw 發表於 2017-1-12 10:47

yeungchris 發表於 2017-1-12 09:51 static/image/common/back.gif
我都知國磚用料好
不過音質就唔知係咪咁好
佢都無理由出部ak380打自己部x7嫁 ...

果然理智 !!!

硬件顶级, 但软件及ui 9流亦无用。

ozrayyau 發表於 2017-1-12 13:29

terencelaw 發表於 2017-1-12 10:47 static/image/common/back.gif
果然理智 !!!

硬件顶级, 但软件及ui 9流亦无用。

Ibasso 就係最街例子,有邊個唔係用 DX80 用到把幾火?

yeungchris 發表於 2017-1-13 08:05

咁UI唔好用係一件事
我指的是dac同opamp同相關線路設計同軟件的配合對音質音色的影響
如果fiio特登cap左x5iii一d能力等佢唔會打x7我一點都唔奇怪
好奇係dpx1a日水咁好價, 邊部出聲好聽點(理論上)

mysound 發表於 2017-1-13 08:42

yeungchris 發表於 2017-1-13 08:05 static/image/common/back.gif
咁UI唔好用係一件事
我指的是dac同opamp同相關線路設計同軟件的配合對音質音色的影響
如果fiio特登cap左x5i ...

X5iii 聽感, D位師兄有片應該幫到你-- https://www.facebook.com/rstudiohpshop/?fref=ts

ph0381 發表於 2017-1-14 01:02

yeungchris 發表於 2017-1-12 09:51 static/image/common/back.gif
我都知國磚用料好
不過音質就唔知係咪咁好
佢都無理由出部ak380打自己部x7嫁 ...

"佢都無理由出部ak380打自己部x7嫁"
可能X7都就嚟出二代{:8_389:}

MusicFan 發表於 2017-1-14 01:35

我買左Fiio X5 三代, 雖然Fiio X5 比第一代好聲,但QC同用料極差,我部已經壞左,所謂雙mode係一個笑話,自家music player app 垃圾過垃圾,scan library 問題多多,用第三方streaming app鑊氣極大,我勸大家千其唔好買。我部Fiio X5 三代 到手已經係壞touchscreen 同internal memory.

MusicFan 發表於 2017-1-14 03:36

我部系Touch Mon 壞,後來舖頭話原來好多機個touch mon 都有問題,國內負評如潮,鑊氣極大。

手工比一二代差,零件系最cheap 既入門手機感覺
Touch Mon QC 有問題,唔接觸都會詭異自動操作
Fiio 自家player app 連Library 都scan 唔到,有D 歌系度,有D唔見,看Folder 又有
大部分第三方streaming 彈app
播某些格式會彈app
得1GB裝App,如果轉App 經常會lag
播歌轉歌有"達達聲"
底噪極高
480x800 Mon 系蒙濛地
Twin Operation Mode 系冇用,只係kill 左某D App,唔係自家Launcher 或自家OS Mode
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Onkyo dpx1a / fiio x5iii

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。