sun95 發表於 2016-12-29 20:04

請教各位師兄,oppo203播CD/SACD音質如何?有冇宇宙盤建議?

小弟以聽歌為主, 一直用馬氏CD機 及宇宙盤, AMP 用SR7005,想買部可播SACD 0既宇宙盤, 見OPPO 203 新出, 啱BUDGET, 不知 播CD,SACD音質如何? 又有冇其他建議呢? 請各位師兄賜教.多謝多謝

blackcolor 發表於 2016-12-29 20:26

聽歌就買 CD player 啦!

十個師兄九個都係咁答你架啦!

sun95 發表於 2016-12-29 20:43

明白, 仲要影音分家.但因為BUDGET有限,聽歌為主(會聽SACD), 但又會睇碟,才考慮宇宙盤(這正是各大品牌都推宇宙盤的因由). 所以請教各位, 想知多D關於OPPO 203。有冇師兄可以分享下? 謝謝

神武光輝 發表於 2016-12-29 20:54

sun95 發表於 2016-12-29 20:43 static/image/common/back.gif
明白, 仲要影音分家.但因為BUDGET有限,聽歌為主(會聽SACD), 但又會睇碟,才考慮宇宙盤(這正是各大品牌 ...

聽歌要等205,203唔多掂

HKWAIYIN 發表於 2016-12-29 21:57

師兄咁就要睇你係用耳決定好唔好聲定用眼睇(價錢)決定好唔好聲啦

sun95 發表於 2016-12-29 22:07

HKWAIYIN 發表於 2016-12-29 21:57 static/image/common/back.gif
師兄咁就要睇你係用耳決定好唔好聲定用眼睇(價錢)決定好唔好聲啦

器材幾千蚊到幾十萬都有, 真係''好''無盡頭,所以只希望係BUDGET附近作最好的選擇. 還望各位師兄賜教賜教.

Samson2011 發表於 2016-12-29 22:22

sun95 發表於 2016-12-29 22:07 static/image/common/back.gif
器材幾千蚊到幾十萬都有, 真係''好''無盡頭,所以只希望係BUDGET附近作最好的選擇. 還望各位師兄賜教賜 ...

agreed

gikifk 發表於 2016-12-29 22:26

要求高就唔好買203,普通都接受就更系掂喇,聽歌要好205都唔太好

chopinlau 發表於 2016-12-29 22:32

想問吓你用什麼AMP聽歌呢?這個都有好大取向!

ballgor 發表於 2016-12-29 22:41

203就要換張Vanity HD 卡就可以SACD用coaxial 去靚DAC解。效果一定好過205。

http://audiopraise.com/vanityhd/overview.php
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請教各位師兄,oppo203播CD/SACD音質如何?有冇宇宙盤建議?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。