patrick12345 發表於 2016-12-27 23:38

大家用什麼線給 前/後級 過機用?

好耐之前剛玩前/後級時用過 GOTHAM 線,5 條線都係千零蚊就攪掂。

前年搬屋後地方細了,轉了去玩合併機呢 5 條線就賣了。

現在空間大番又準備轉回玩前/後級,本來打算找好少少既過機線,
點知發現好少少有品牌既廠線都係一對一對咁買⋯⋯玩 7.1 或 9.1 咪點都會多 1 條出來??

大家會點去選擇過機線呢?還是只為過機都係用番 GOTHAM 幾百蚊對就 OK?
有無意見可以指點一下?

謝謝!{:6_128:}

chhanthony 發表於 2016-12-28 10:21

一條中置一條subwoofer啱啱好。

patrick12345 發表於 2016-12-28 10:52

chhanthony 發表於 2016-12-28 10:21 static/image/common/back.gif
一條中置一條subwoofer啱啱好。

Ching 既意思是用埋多出的 1 條做 SUB 仔線?
這個我昨天都有上網做過功課, 外國有 D FORUM 寫到 SUB 仔線需要的是 75 ohm,
而普通 rca 線只是 50 ohm.....

這個睇到我頭都大埋....都唔知係咪真的...{:6_125:}

chhanthony 發表於 2016-12-28 11:55

patrick12345 發表於 2016-12-28 10:52 static/image/common/back.gif
Ching 既意思是用埋多出的 1 條做 SUB 仔線?
這個我昨天都有上網做過功課, 外國有 D FORUM 寫到 SUB 仔 ...

長距離要,短距離唔駛

HKWAIYIN 發表於 2016-12-28 11:59

只想買1條可以去 futureshop 睇吓

patrick12345 發表於 2016-12-28 13:48

chhanthony 發表於 2016-12-28 11:55 static/image/common/back.gif
長距離要,短距離唔駛

CHING 是否指如不玩線材及距離不遠 (1.5M) , 其實用番 STEREO 用的 RCA 線插在 SUB 仔都用得?

質數會唔會比專門的 SUB 仔線差呢?

謝謝。

chhanthony 發表於 2016-12-28 14:24

patrick12345 發表於 2016-12-28 13:48 static/image/common/back.gif
CHING 是否指如不玩線材及距離不遠 (1.5M) , 其實用番 STEREO 用的 RCA 線插在 SUB 仔都用得?

質數會唔 ...

所謂的subwoofer線只係一般Analog用線。如果係長距離會用75ohm線,
但如果用XLR的話一般三芯線都得,講究啲就買110ohm AES/EBU, 不過小弟覺得無必要。
自己都只係用緊一對Columbia share畀中罝同畀Bass room correction用。

patrick12345 發表於 2016-12-28 14:31

HKWAIYIN 發表於 2016-12-28 11:59 static/image/common/back.gif
只想買1條可以去 futureshop 睇吓

好的, 我會去睇睇。謝謝!!~
頁: [1]
查看完整版本: 大家用什麼線給 前/後級 過機用?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。