fddamia 發表於 2017-1-21 03:45

小瑟 發表於 2017-1-6 14:44 static/image/common/back.gif
OPPO UDP-203 真●4K 藍光播放機 全港首發體驗會 報導已經完成, 多謝各位有份出席的版友支持, 當日未能到場 ...

大王我部電視sony9000b 無hdr的 203可以唔可以強行令部電視吃到hdr 睇片你部電視都係甘,有無d play infor慨pic 睇睇

SonSon 發表於 2017-1-21 09:53

fddamia 發表於 2017-1-21 03:45 static/image/common/back.gif
大王我部電視sony9000b 無hdr的 203可以唔可以強行令部電視吃到hdr 睇片你部電視都係甘,有無d play info ...

冇HDR強行播HDR訊源??? 電視唔支援HDR就算當強行播到只會令畫面差咗..............

bbsai 發表於 2017-1-21 10:28

SonSon 發表於 2017-1-21 09:53 static/image/common/back.gif
冇HDR強行播HDR訊源??? 電視唔支援HDR就算當強行播到只會令畫面差咗.............. ...

錯colour mapping, 只會錯顏色表達.......{:6_194:}

kowkow 發表於 2017-1-21 17:39

我部冇HDR 的Sony 8500B 都出到冇問題噃,好清好光,喺啲色淡咗,但顏色正確ok的

ericli 發表於 2017-1-21 17:55

但我用投影機睇既話…開咗HDR反而成個畫面暗咗好多……唔知正唔正常…

avsuperman 發表於 2017-1-22 15:47

我部冇HDR 的Sony 8500B 都出到冇問題噃,好清好光,喺啲色淡咗,但顏色正確ok的 ...

我部三叔曲面無HDR一樣,用203開到,色淡左,但細節多左

leungchong 發表於 2017-1-31 09:41

請教一下,部電視唔支援HDR的話,會不會嘥咗部203?
部Pan 記 cx700剛剛買咗半年,唔會換機了

billy250 發表於 2017-1-31 10:41

想請教各師兄如投影機不支援HDCP2.2,Oppo203能否輸出4k畫面可在投影機播放?

wil-wil 發表於 2017-1-31 11:12

leungchong 發表於 2017-1-31 09:41
請教一下,部電視唔支援HDR的話,會不會嘥咗部203?
部Pan 記 cx700剛剛買咗半年,唔會換機了 ...

2017 年 4K 就係要玩 HDR,無左對應到呢個功能,點都會係機能上會浪費左你部 203,加埋心理上係好有影響的,況且 HDR 對畫質上如果調得好係正好多!! 但現實環境係師兄部電視剛買咗半年,照計你老板唔會再發批文,所以只好頂硬上!
{:8_390:}

paris 發表於 2017-1-31 14:13

我部冇HDR 的Sony 8500B 都出到冇問題噃,好清好光,喺啲色淡咗,但顏色正確ok的 ...

同意,我都係用X8500B,冇HDR下都出到BT2020 Ycb4:4:4 8bit,但最盡祇能去到BT2020Ycb4:4:2 12bit,
睇4K想去到BT2020Ycb4:4:4 12bit係去唔到,我試過係203度攪過好多SETTING部TV都係食唔落!
頁: 1 2 3 4 5 [6]
查看完整版本: OPPO UDP-203 真 ‧ 4K 藍光播放機 全港首發體驗會(會後討論)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。