trango 發表於 2016-12-20 09:32

想利用天花現有既架裝 Atmos 喇叭 (Page 3 完成了)

依家玩緊 klipsch 140, 放係前置上面反射.

呢個架以前用黎掛投影機的, 現在巳荒癈了, 考慮將來用黎掛Atmos 喇叭
個架下面就係所謂既皇帝位, 大家覺得有咩東西可以安放對Atmos上去呢?

另外klipsch 140太大一定羅唔到批文放上去, 考慮將來 Klipsch 140 照舊放在前置頂反射.
那個架掛onkyo 410 上去做後置Atmos可以的嗎? 謝謝指教{:1_347:}

SonSon 發表於 2016-12-20 10:28

用project架諗住掛2隻天花??

trango 發表於 2016-12-20 10:36

SonSon 發表於 2016-12-20 10:28 static/image/common/back.gif
用project架諗住掛2隻天花??

係呀!!

SonSon 發表於 2016-12-20 10:44

trango 發表於 2016-12-20 10:36 static/image/common/back.gif
係呀!!

睇相咁會近咗D喎, top rear會混淆.....

xianglan 發表於 2016-12-20 11:34

Ching good morning 'ATMOS' speakers never put on right top of head (it won't shows effect for the best) {:6_128:}

kitman688 發表於 2016-12-20 15:54

4隻天花喇叭最好同一牌子同一形号,如果唔係好容易聽得出唔同聲!除非你用pioneer amp至可以冇咁覺,如用其它牌子amp就好易聽出唔夾聲!

kitman688 發表於 2016-12-20 15:57

利益申報,我都用緊4隻140做天花喇叭,效果very gd!

Dearyip 發表於 2016-12-20 16:00

Onkyo 410 Dolby atmos enable speaker...佢係DESIGN FOR反射作用...同你對klipsch 140一樣原理...

所以唔建議你掛上天花做ATMOS...

其實你只需要搵隻全頻喇叭掛上天花就可以...

但要注意角度同距離, 你上去DOBLY個網, 佢有教你點SET有關喇叭既擺位...

kitman688 發表於 2016-12-20 17:10

Dearyip 發表於 2016-12-20 16:00 static/image/common/back.gif
Onkyo 410 Dolby atmos enable speaker...佢係DESIGN FOR反射作用...同你對klipsch 140一樣原理...

所以唔 ...

老友你上咗美麗華klipsch show room 未呀?未就快上去聽四隻140裝在天花的效果!聽完大家再講……好似我變咗做sales 咁!但我冇錢收㗎㗎!利益申報……我都係4隻140裝在天花!140煲好之後的聲音裝在天花完全沒問題……好聲果隻!再升级的話要找過皮一對!或者玩唔同牌子……等等!

trango 發表於 2016-12-20 19:00

多謝晒大家指教.
個cheap雞dyi架似乎都係用唔著. 現階段都係唔諗掛天花住, 或者過多一排先諗

基於onyko 410 日遜連運費只係HKD $800, 抱住一試無防既心態訂左對, 會放係後置上面試下較果如何
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 想利用天花現有既架裝 Atmos 喇叭 (Page 3 完成了)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。