kufmitop 發表於 2016-12-16 19:41

2016年底75"或以上TV的選擇

打算買大電視替換投影系統。請教各位看過demo的師兄,目前75"或以上TV的頂級畫質,是否只有 LG OLED 跟 SONY Z9D 相比?
LG OLED G系很貴,性價比是否SONY Z9D系列高些?

fm31331 發表於 2016-12-16 20:10

剛剛起旺角睇過,LG OLED黑色位真係好啲啲......,Sony Z9D畫面好似流暢少少。

gikifk 發表於 2016-12-16 22:11

有錢買75~80寸的電視,真係可以唔再買投影{:6_193:}

ken01010 發表於 2016-12-16 22:27

LG 部最新77吋OLED 勁靚,E6P 全完靠邊站,但索價168K,冇discount ,因為根本唔夠機賣
相比之下,75Z9D 100k 唔洗,仲有少少discount ,性價比高d

wklie 發表於 2016-12-17 03:01

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=246556

小瑟 發表於 2016-12-17 08:28

ken01010 發表於 2016-12-16 22:27 static/image/common/back.gif
LG 部最新77吋OLED 勁靚,E6P 全完靠邊站,但索價168K,冇discount ,因為根本唔夠機賣
相比之下,75Z9D 10 ...

嘩…乜原來 LG部 OLED咁貴架咩?我見好似6-7萬咁既。Sony部Z9D我都覺貴,估唔到原來 OLED仲貴架喎。

部Z9D係老銅 Sony Store睇過,冇得比較下同埋睇 Demo就一定冇問題啦,但唔知同 OLED PK會點呢…有邊度可二部睇哂架??
(Post76 Android 手機版送出)

ken01010 發表於 2016-12-17 09:51

小瑟 發表於 2016-12-17 08:28
嘩…乜原來 LG部 OLED咁貴架咩?我見好似6-7萬咁既。Sony部Z9D我都覺貴,估唔到原來 OLED仲貴架喎。

部Z ...

大王應該記錯了!上一代LG 曲面77吋,訂價都要11萬幾,仲要得HDCP 2.0,最新係平面,嗰部要168k

之前IFC 間AV有,如果兩部7x吋比,我覺得係LG好d(並唔係E6),但如果65E6P同65Z9D比,除黑位之外,其他表現,我會覺得Z9D 好d

概括講,錢唔係問題,買77吋部平面LG吧
抵玩D嘅就75Z9D,因為佢其實都已經做得好好
如65吋,我會選擇Z9D

SonSon 發表於 2016-12-17 12:37

有錢既都想換70吋樓上, 可惜老婆已約知街價, 冇行...........{:6_156:}

Jimmyjimmy 發表於 2016-12-17 13:17

Taobao SONY KD-75Z9D 75" RMB 38,800

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4002-15335433422.41.pnxwqL&id=538242298449

Deliver to Hong Kong

kufmitop 發表於 2016-12-19 18:30

雖然舊款,但超抵買。85"最佳選擇 Sony KD-85X8500D, 行貨$76000.
頁: [1] 2
查看完整版本: 2016年底75"或以上TV的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。