小小乂 發表於 2016-12-3 02:06

CM選擇困難&推介

PLAYER用緊AK320
耳機用緊W60同埋TG334用左年幾左右
前幾日屎忽痕上左DXA試下D CM,試左MH335,VE5,VE6XC
一試就中曬毒發曬燒{:1_331:}{:1_331:}{:1_331:}
依家頭痛緊訂邊隻好{:1_255:}
又或者各師兄們有咩好推介?{:1_332:}
我聽歌比較雜既,咩都有D,比較偏向流行曲,ACG,女聲比較多D

蜜汁叉燒 發表於 2016-12-3 07:49

呢個問題都難幫你一D, VE5同VE6係唔同聲嘅, VE5人聲比VE6x1 或x2 都要埋身D, 335DW 印象中人聲仲埋D, 低音沖擊力再強D, 我都係聽流行曲多, 我唔鐘意人聲咁埋, 所以試咗VE5, 335DW分鐘就除低. VE6 分析力, 定位都是最好的, 音場都較兩者大.

我認為你都係試多一次, 睇清楚邊款先係你最啱嘅先決定, 始終喜好係好個人嘅, 好難話畀你聽邊款啱你多D, 好似我去聽個仔嘅小學講座個校長講嗰句, 「沒有最好嘅選擇, 只有最啱嘅選擇」我地最多只可以講出我聽到嘅分別, 我自已就揀咗VE6xc, 但揀335或VE5大有人在, 如果隻隻都啱聽, 咁你選邊隻你都會鐘意啦, 不過之後就一定會再心思思.....

USA2010 發表於 2016-12-3 13:15

樓主本身用w60同TG334試ve6xc果陣唔會覺得同平時聽開既好唔同咩???
而我自己買cm最後既二選一就係ve6xc同335
最後選擇335係聲音比較溫和啲

vicentk 發表於 2016-12-3 15:59

MH335, VE5, VE6XC,依3只我都試過,他們完全不同的。
人聲甜美度 3只都好正,分別在於貼身度
人聲暖度 VE6 X1 > VE6 X2 > 335 > VE5
Bass 335 > VE6 X1 > VE6 X2 -> VE5
分析力 VE6 X1 > VE6 X2 > VE5 > 335

首先第一樣野係樓主用 320 沒在硬解 DSD,所以我覺得會聽唔出 VE5/6 的分別。

而最後我沒選 335 是因爲佢個 bass 比較多,最後選了 VE6 X2, 因為我個人比較喜歡 X2 剛剛好的 bass 再加上女聲的清甜。

詳細可睇的篇廢話
https://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=243573&pid=3946381&fromuid=97321

最後一句廢話,CM沒二手市場,所以試耳機時唔好一次決定,因為當你突然轉第二只時,可能會覺得好吸引,以我經驗,試完第一次冷靜下上網睇下資料,隔一個星期後再試睇下3選2,當選定後再冷靜,隔一個星期第三次再聽都係佢的就比錢啦。

我對 VE6 係第二個星期已經決定了,到第三個星期就只係要係 X1 同 X2 二者選一。

小小乂 發表於 2016-12-4 00:26

試ve5個陣其實我試吾夠一陣就放低左,覺得啲聲好尖咁,同ve6基本上係2樣野
Ve6我比較鐘意佢既x1,x2清過清水
335本身幾合心水,但我本身比較鐘意音場大啲同分析
所以決擇中{:1_331:}
或者師兄們有咩好推介?{:1_330:}

choy 發表於 2016-12-4 01:45

你已經揀咗喇

vicentk 發表於 2016-12-4 12:18

小小乂 發表於 2016-12-4 00:26 static/image/common/back.gif
試ve5個陣其實我試吾夠一陣就放低左,覺得啲聲好尖咁,同ve6基本上係2樣野
Ve6我比較鐘意佢既x1,x2清過清 ...

"但我本身比較鐘意音場大啲同分析"

依句你已經說明了,如果係咁你再去試多只 rhines Stage7,深水埗右店有得試,不過上次試時佢只野好似未開聲。

https://www.rhines-customs.de/products/stage-7/

小小乂 發表於 2016-12-9 17:16

好多謝大家比既意見,最終今日係DXA訂左ve6x1
335Dw啲bass重新聽一次覺得太勁{:1_331:}
不過佢同我講話要等3個月 話因為聖誕新年德國個邊放假會整得漫啲{:1_256:}

小小乂 發表於 2016-12-9 17:18

星期二整埋耳印開始漫長既cm等待之旅{:1_255:}

vicentk 發表於 2016-12-9 18:31

小小乂 發表於 2016-12-9 17:16 static/image/common/back.gif
好多謝大家比既意見,最終今日係DXA訂左ve6x1
335Dw啲bass重新聽一次覺得太勁
不過佢同我講話要等 ...

恭喜晒,我都在等緊的對 X2 {:6_187:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: CM選擇困難&推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。