nsl.alan 發表於 2016-11-6 18:33

用 xlr cable 出現 Ground Loop 問題

以下係我既av setup

av preamp > power amp > speaker

一直都發現有ground loop 問題,一直找不到問題所在。最近終於搵出原因,問題就係條xlr cable到。

最初發覺一開電視,電流聲就大到不能接受,以為天線出事啦,點知我乜都甩晒,只插電制都有問題。

突然心血來潮換線試,就發覺係xlr cable 出事,無論用係前置或中置去power amp 都出事,想知大家有冇遇過差唔多既問題?

條xlr 係原裝oyaide
(Post76 Android 手機版送出)

homealone 發表於 2016-11-6 19:06

跟条线没关系,是线接驳的设备问题,最简单就是飞了设备的地线(Earth)。

YYSKY 發表於 2016-11-6 20:13

係原廠線還是DIY?
如果是DIY可能出錯了。

YYSKY 發表於 2016-11-6 20:16

XLR設計係浮地的,是不會出現ground loop的。

YYSKY 發表於 2016-11-6 20:18

如果會出現電流聲,你的設備係假平衡作業。

nsl.alan 發表於 2016-11-6 23:32

homealone 發表於 2016-11-6 19:06 static/image/common/back.gif
跟条线没关系,是线接驳的设备问题,最简单就是飞了设备的地线(Earth)。
(Post76 Android 手機版送出) ...

已經試過,結果一樣

nsl.alan 發表於 2016-11-6 23:36

YYSKY 發表於 2016-11-6 20:16 static/image/common/back.gif
XLR設計係浮地的,是不會出現ground loop的。

就係覺得奇怪先問
BTW,我用緊 nuforce 既 mch-300c7 同 nuprime hd-avp。唔會唔係true balance 掛
可惜冇多對xlr 試

YYSKY 發表於 2016-11-7 00:26

nsl.alan 發表於 2016-11-6 23:36 static/image/common/back.gif
就係覺得奇怪先問
BTW,我用緊 nuforce 既 mch-300c7 同 nuprime hd-avp。唔會唔係true balance 掛
可惜 ...

買對雞廠線很便宜啫,交些學費係必然要。

YYSKY 發表於 2016-11-7 00:27

nsl.alan 發表於 2016-11-6 23:36 static/image/common/back.gif
就係覺得奇怪先問
可惜 ...

用RCA線試試也可以。

ballgor 發表於 2016-11-7 15:15

就係覺得奇怪先問
可惜 ...

Nuforce MCH-300c7 is true balance.
頁: [1] 2
查看完整版本: 用 xlr cable 出現 Ground Loop 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。