pac 發表於 2016-10-31 18:19

我覺得用在AV系統上比2CH改善更好

hdconverter 發表於 2016-10-31 18:31

個盒仲貴過我D雞記av,叫我點用呢?唔用會否生動D活潑D呢??

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 18:40

chhanthony 發表於 2016-10-31 16:48
我純玩Multi Channel DIY咗一個100lbs嘅地盒,用咗年半覺得效果正面。
地盒DIY的話好抵玩。

咁緊要,唔用唔得?

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 18:44

pac 發表於 2016-10-31 18:19
我覺得用在AV系統上比2CH改善更好

師兄,我部Pioneer bdp lx88嘅ZERO SINGAL駁咗去lx59,如果我用地盒,地盒應該駁邊部機同駁邊度呢?

chhanthony 發表於 2016-10-31 19:00

hdconverter 發表於 2016-10-31 18:31 static/image/common/back.gif
個盒仲貴過我D雞記av,叫我點用呢?唔用會否生動D活潑D呢??

千零兩千diy到一個30lbs了。

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 20:07

chhanthony 發表於 2016-10-31 19:00
千零兩千diy到一個30lbs了。

請問邊度有教學呀?

johnnykut 發表於 2016-10-31 20:30

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 18:40 static/image/common/back.gif
咁緊要,唔用唔得?

我都整左隻黎用,即時提升都嘩1聲咩...老實講真係唔多覺
初插時係冇特別,主要係背景靜左

用用下突然嘩一聲咩,,,,都係唔覺得

但而家要我唔插,,係~即時會有嘩一聲
畫面,聲音,即時濛過濛牛

頂唔順,插返丫唔該{:6_124:}

pac 發表於 2016-10-31 21:45

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 18:44 static/image/common/back.gif
師兄,我部Pioneer bdp lx88嘅ZERO SINGAL駁咗去lx59,如果我用地盒,地盒應該駁邊部機同駁邊度呢? ...

其實器材之間的地好多時都係通的。
RCA外殼USB的外殼甚至HDMI的外殼都糸地。
插邊度真系要就自己套器材出的聲合自己聽為原則。
無一定的。我咁插得唔代表你咁插得。
以我為例,整套AV連2CH我都糸用左兩條地線。
一條電腦另一條AV前級。
再多都會究竟得over左。
地盒要玩好真系有排玩。
做一個有質素的地都唔系咁易的。

johnnykut 發表於 2016-10-31 23:27

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 20:07 static/image/common/back.gif
請問邊度有教學呀?

Google搵diy地盒/grounding box睇到你唔睇

chhanthony 發表於 2016-11-1 08:29

jan_ng2001 發表於 2016-10-31 18:44 static/image/common/back.gif
師兄,我部Pioneer bdp lx88嘅ZERO SINGAL駁咗去lx59,如果我用地盒,地盒應該駁邊部機同駁邊度呢? ...

DIY區好多分享。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 有無師兄將AV器材駁地盒呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。