johnnykut 發表於 2016-10-24 21:08

有衝動想升級十仔,,,但有少少問題~~

本身用緊mordaunt short aviano 7 10吋既sub woofer
屋企放置十仔位置只可以放後墻角落既櫃底,而且高度限制係495mm,仲想用20mm黑麻做底,,,
上網做左功課,好多12吋既十仔都放得落,,問題不大
但只係升級2吋,,,,總係覺得自己會心思思,,繼而嫌三嫌四(大家應該明我意思既{:6_138:} )

見RYTHMIK既E15HP 15吋既十仔(17吋闊),如果打橫放就放入,,打直放(19吋)再加埋腳座就搞唔掂

由於我唔識入面構做,例如打橫放得耐會唔會影響入面結構,,相位會唔會好難搞等......

或者大家會唔會有木箱比較細既15吋十仔介紹下????

yuppi 發表於 2016-10-25 08:48

千期咪制,你忘記咗 woofer 入面仲有件放大器,加上d位咁迫,想好聲都會難

johnnykut 發表於 2016-10-25 16:36

yuppi 發表於 2016-10-25 08:48 static/image/common/back.gif
千期咪制,你忘記咗 woofer 入面仲有件放大器,加上d位咁迫,想好聲都會難

係喎,,,隻牛應該側埋1邊
另外其實我隻櫃得40cm厚,個單元位會突左出黎一截,
而家擺位同張舊相差唔多

Email問下rythmik睇下會唔會有solution先

yuppi 發表於 2016-10-25 16:40

johnnykut 發表於 2016-10-25 16:36 static/image/common/back.gif
係喎,,,隻牛應該側埋1邊
另外其實我隻櫃得40cm厚,個單元位會突左出黎一截,
而家擺位同張舊相差唔多

如果你吾諗住改位就不如慳番個錢旁身好過。

gikifk 發表於 2016-10-26 10:14

正確{:6_192:}

johnnykut 發表於 2016-10-26 15:01

yuppi 發表於 2016-10-25 16:40 static/image/common/back.gif
如果你吾諗住改位就不如慳番個錢旁身好過。

睇完師兄既解答之後,心情真係灰晒
連問廠方既意欲都冇埋{:6_129:}

唯有當儲下錢啦,,,,,,唔該晒yuppi兄{:6_191:}

yuppi 發表於 2016-10-26 15:05

johnnykut 發表於 2016-10-26 15:01 static/image/common/back.gif
睇完師兄既解答之後,心情真係灰晒
連問廠方既意欲都冇埋

為你好咋,我都係過來人,以前成日為換而換,浪費哂d $。

你放 woofer 個位如果換隻大d,冇效果之餘將來d木板震到分分鐘仲嘈過你套戲。

johnnykut 發表於 2016-10-26 15:25

yuppi 發表於 2016-10-26 15:05 static/image/common/back.gif
為你好咋,我都係過來人,以前成日為換而換,浪費哂d $。

你放 woofer 個位如果換隻大d,冇效果之餘將 ...

我當然知師兄出法點,,,但都真係幾灰o架{:6_176:}

其實o個個位已經做左隻新櫃,,睇戲炸機反而係震到對角既櫃門,,,睇戲時要用海綿攝住{:6_199:}

gikifk 發表於 2016-10-27 12:28

家裡無人炸型咩{:6_192:}

bigair 發表於 2016-10-27 14:12

十仔最好都係唔好用櫃裝住佢
頁: [1] 2
查看完整版本: 有衝動想升級十仔,,,但有少少問題~~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。