louis001 發表於 2016-10-8 16:34

我有一條J (JL F110)

呢個世界正所謂 {:6_128:} 念念不忘 必有迴響 係幾年前聽過條113呢條J之後
終日念念不忘 係食左幾年既樹皮日子後 今日
禾終於有J玩啦 多謝76一個好好既師兄割愛 {:6_182:}
JL F110

先講聽感 呢條J 可以有好多變化 要力大包少可以{:6_131:}
要包多力少又得 要一半一半亦可 可謂算係一隻全面性較高同高質既十仔黎
真係要視乎你自己既取向黎決定 當然 這個世界沒有愛 什麼也是枉然
要做好呢條J既設定 你真係少的心機都會俾佢攪到頭刀大 你一定要了解佢
既制有咩作用 慢慢每一部份慢慢測試才能有一個自己喜歡既結果{:6_160:}
暫時聽感 潛抉打實{:6_127:}樣樣有 要取決你自己口味黎做設定 我自己就設定
大包圍感重加實淨感 佢暫時可以交足功課 希望煲返一排再出個詳盡既包膠
希望呢個POST 出左之後 多的J佬出黎一齊交流下 等大家可以好好咁玩下呢條J

昨日重收左條KERORO平衝線 (Nordost Bass-Line XLR Sub-Woofer Cable) 點解佢叫KERORO 因為佢係綠色囉 暫時用住條qed sign 煲住先 呢條線 暫聽刀幾夾條J煲返一個星期後再插條KERORO落去PK 最後再決定留邊條

我自己設定如下

Automatic Room Optimization (A.R.O.) 我用Defeat 即係冇用到
Input Mode master varible
LP Filter
off/12db/24db 我用12db 用過OFF 量好大似一隻快收快放既SUNFIRE
用12db 衝擊同包圍感 一半一半 24db 就包圍感少的衝擊力多的
E.L.F. Trim 我+左1db 因為我鐘意包圍感比較多少少
LP Freq
分頻點 試過十仔做好過俾AMP 做 我SET 90
Polarity 我用0 deg.
另E.L.F. Trim 我點解要加 除左我鐘意包圍感多之外 我重發覺可能隻十仔未開聲 變左個低頻量係點與點之間有空位存在 +1db後就解決左呢個問題

keke323 發表於 2016-10-8 16:42

有錢真好 {:6_128:}
你就爽啦 {:1_343:}
幾錢入手先 {:8_390:}
(Post76 Android 手機版送出)

alanadc23 發表於 2016-10-8 16:47

louis001 發表於 2016-10-8 16:47

keke323 發表於 2016-10-8 16:42 static/image/common/back.gif
有錢真好
你就爽啦
幾錢入手先

平過街價囉 {:6_180:}

louis001 發表於 2016-10-8 16:48

alanadc23 發表於 2016-10-8 16:47 static/image/common/back.gif
試埋條taralab

應該唔會咯 選左Nordost Bass-Line 同條QED PK下再決定
其實師兄唔駛放條QED 我覺得都夾JL喎{:6_177:}

keke323 發表於 2016-10-8 17:20

louis001 發表於 2016-10-8 16:47 static/image/common/back.gif
平過街價囉

pm 我幾錢收吖 {:6_190:}

fatkie 發表於 2016-10-8 17:29

攪到我都好想玩 J

wman 發表於 2016-10-8 17:51

{:1_351:}

alanadc23 發表於 2016-10-8 18:12

alanadc23 發表於 2016-10-8 18:12

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 我有一條J (JL F110)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。