jwnobel 發表於 2016-10-8 10:42

從今以後blacklist AV Consultant

事緣小弟有隻paradigm ultracube12,單元海綿外圈老化爆開。問代理AV consultant 換邊價錢,得出回覆如下:
"是冇得換邊的,只有得成隻單元換,連工包料$5500。"
"咁有冇得只買parts自己換?"
"唔可以"
"吓?咁不如買過隻!?"
"如果你要買過隻我可以報價俾你"
"咁係咁先啦"

問咗其他國家代理,人地都直接報單元的價錢,大概HK$2200 + shipping。即是AV consultant 硬要幫你扭果幾粒鏍絲插2條線,收多你$3300。

Onkyo代理幫我部過保amp由唔著整到著都係收$600,部nuforce唔見咗粒制代理俾夠兩粒我錢都唔收, optoma冇單唔知過保未都照換過隻新胆比我。呢度順道表揚一下。

Ps. 多謝幾位AV consultant 之友花咁多心機解釋到代理收幾多錢換個單元都咁合理,更多謝幫忙推post。我相信大部分ching分得出咩係合理的。

~ 完 ~

netnetb 發表於 2016-10-8 11:16

用幾耐至老化?

bigair 發表於 2016-10-8 11:37

有冇相睇下?

jwnobel 發表於 2016-10-8 12:07

bigair 發表於 2016-10-8 11:37 static/image/common/back.gif
有冇相睇下?

jwnobel 發表於 2016-10-8 12:07

netnetb 發表於 2016-10-8 11:16 static/image/common/back.gif
用幾耐至老化?

6年左右

YYSKY 發表於 2016-10-8 12:11

jwnobel 發表於 2016-10-8 12:07 static/image/common/back.gif
6年左右

海棉邊預咗佢會爆,時間問題啫,自己拆出來抬去鴨記整囉。

jwnobel 發表於 2016-10-8 12:16

YYSKY 發表於 2016-10-8 12:11 static/image/common/back.gif
海棉邊預咗佢會爆,時間問題啫,自己拆出來抬去鴨記整囉。

冇exactly呢個size

camseries 發表於 2016-10-8 12:19

http://www.ebay.com/sch/Paradigm-Audio-Speaker-Parts-and-Components/175723/bn_737773/i.html

自己動手喇,代理唔會維修架,你當佢係大行咩?呢d小眾牌子好聲都沒用買左就預左自己搞!一係就是問原廠………

YYSKY 發表於 2016-10-8 12:28

camseries 發表於 2016-10-8 12:19 static/image/common/back.gif
http://www.ebay.com/sch/Paradigm-Audio-Speaker-Parts-and-Components/175723/bn_737773/i.html

自己動 ...

係時候換新喇,升級喇。

yuppi 發表於 2016-10-8 12:37

正常事件, 9成以上代理吾會淨賣parts, 你買其他牌子亦一樣結果
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 從今以後blacklist AV Consultant

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。