mister_k 發表於 2016-10-5 15:58

Now One錄影功能之謎

長篇,請見諒!

Now未推出Now One盒之前,Now舊式機盒一向都有錄影功能,能有限度地錄影指定節目如電視劇、足球直播賽事等,錄落Now嘅server度,而且重溫時間係有限(好似大約一星期),其他非指定嘅節目係唔能夠錄影。

上星期Now銷售部又打電話嚟sell部Now One,仲話唔洗錢兼送幾舊水now dollar,咁我咪應承裝啦。個sales姐姐提到,一定要用$499買個外置hard disk先可以有錄影功能,佢仲話之前錄落server功能都冇埋,一切節目只會錄落去外置hard disk,所以唔買就冇得錄。咁我覺得又要跌499好搵笨,加上我有啲懷疑佢講嘅嘢,所以話唔加住。(Sales姐姐話可以之後追加)(加上我又諗可唔可以自己加個外置hard disk錄呢?)

尋日裝完,試過錄影服務真係唔包喎,又爬過下文,好多師兄都話一定要加hard disk先錄到嘢。咁冇得錄英超同美劇唔掂喎,唯有乖乖地打去now hotline,加番個hard disk啦。

電話通咗,無意間我撳咗去技術支援部,支援部個哥哥仔話如果想好似以前咁錄英超、美劇,係唔洗買HD㗎,同以前一樣,可以錄落server度,但Now One盒太新,佢都唔知點錄,叫我慢慢試,但佢強調,一定得。

試咗一大輪,電視畫面都係顯示錄影功能要打去Hotline active,咁我又唔服又打去,今次打去係銷售部聽我電話。銷售部個哥哥話一定要買HD先有得錄,但唔明我所講「錄落server」嘅功能。佢叫支援部覆電話俾我。

大約三粒鐘後支援部有另一位打俾我,佢堅持「錄落server」嘅功能係依然用得,無需買HD,而呢個哥哥仔都係話Now One盒太新,佢都唔知點錄,叫我慢慢試,而且又強調,一定得。

再試咗一大輪,終於試到!以前舊盒,節目表有個"REC" icon嘅節目先可以錄到,依家轉咗做"+儲存",只要喺節目表見到有"+儲存"就可以錄影到server度。尋晚錄咗Fox.AXN.Sony、GEM等台都冇問題。

咁用$499買個HD嚟有咩用?買個HD就乜節目都可以錄,連數碼頻道都可以錄,錄咗幾時睇都得,冇時限。

我覺得銷售部係有誤導,或者連佢地都唔知,所以係咁叫客買HD。我相信唔少師兄同我一樣,只係錄下英超,即日會睇番,其實根本用唔著用499買個HD。

小弟出文,係希望唔好咁多師兄再中伏。

阿定 發表於 2016-10-5 18:27

英超唔係本身可以重溫的嗎?無join唔太清楚!
(Post76 Android 手機版送出)

mister_k 發表於 2016-10-5 18:34

阿定 發表於 2016-10-5 18:27
英超唔係本身可以重溫的嗎?無join唔太清楚!
(Post76 Android 手機版送出)

有自選重溫,但通常要等到第二日或更後先有。通常出咗街睇唔到直播,返到屋企梗係想第一時間睇返!

wklie 發表於 2016-10-5 18:37

I'm not a now TV user, this is my understanding only:
1. The $499 HDD enables you to record terrestrial TV, i.e. TVB / RTHK
2. Users need to subscribe to "now TV recording service"
3. The recordings made by record-to-server function are not available forever
4. The recordings on the $499 HDD cannot be transferred to elsewhere, and cannot be used on a different now one box

For more powerful recording with less restrictions, get a MTV8000.

kop138 發表於 2016-10-6 12:01

wklie 發表於 2016-10-5 18:37 static/image/common/back.gif
I'm not a now TV user, this is my understanding only:
1. The $499 HDD enables you to record terrestr ...

題外話, 是不是Magictv錄出來無法用其他器材播放?
被加密...., 有無方法可放手機看{:6_141:}

SonSon 發表於 2016-10-6 12:38

mister_k 發表於 2016-10-5 18:34 static/image/common/back.gif
有自選重溫,但通常要等到第二日或更後先有。通常出咗街睇唔到直播,返到屋企梗係想第一時間睇返! ...

英超唔係場場都有得錄咩??不過只係留10日

wklie 發表於 2016-10-6 14:35

kop138 發表於 2016-10-6 12:01 static/image/common/back.gif
題外話, 是不是Magictv錄出來無法用其他器材播放?
被加密...., 有無方法可放手機看...

MTV7000D / MTV8000D only encrypts HDMI recordings (e.g. from now one), but recordings of terrestrial TV (from antenna) are not recorded, and can be played back on smartphone.

小瑟 發表於 2016-10-6 15:21

正呀, 你個情況同我果個一模一樣呀, 不過最衰既係我要錄果D台本身都係冇 RECO 功能的, 所以.......但點都好, 你呢個POST好有用呀!!!{:6_149:}

z820618 發表於 2016-10-6 15:35

NOW ONE 用HD 錄 可以差不多全部NOW 台都錄得, 除左自選, NETFLIX同D 功能台

z820618 發表於 2016-10-6 15:47

wklie 發表於 2016-10-5 18:37 static/image/common/back.gif
1. The $499 HDD enables you to record terrestr ...

record to server 之前叫now錄影服務, E 家叫 「儲存以稍後觀看」

佢F&Q 係咁寫:
「Now 錄影服務」跟「儲存以稍後觀看」有什麼分別?
「儲存以稍後觀看」是「Now 錄影服務」的升級版。節目被加到「觀看列表」後,即會自動儲存可供稍後觀看。已儲存的電視節目會在電視節目資料版面上標示「儲存」。

所以無取消到, 一向都FREE, 唔駛申請
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Now One錄影功能之謎

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。