az0zz9 發表於 2016-9-11 00:02

戴cm戴到隻耳仔損,發炎...

上個月av show訂左隻18 pro
廿零號收到貨 開始戴佢
一戴上去發覺唔太隔音 咁我以為係我唔識戴
咁就諗住試佢一兩個禮拜先算
於是我就成日左擰右擰 有時係adjust到一個比較隔音既位置
但佢好快就會移位
應該係左擰右擰得多 隻耳仔開始痛同痕
好似損左咁
啱啱去左睇耳鼻喉醫生
醫生話隻耳仔損左 有啲發炎
佢話應該係隻耳機唔fit同埋可能對耳機啲膠有啲敏感
盛惠420蚊 要搽藥水一個禮拜:-(
啫係有排都refit唔到:-(
有無師兄試過類似經歷?
第一次既cm體驗就咁差 我驚以後對cm會有心理陰影{:1_331:}
如果refit完之後仲係咁點算好t.t

t1174 發表於 2016-9-11 04:25

會不會要考慮一下半軟 cm 呢

daizyoubu 發表於 2016-9-11 08:55

要睇下邊隻痛,敏感紅痛、頂住痛定係不斷摩擦所致。
我發覺UE係做得比其他牌子鬆手(即係放左入去耳仔度仲有空間郁下),不過並唔代表唔FIT既~~
損左如果仲係乾爽應該都無問題,不過都係打上代理好D。不過如果腫左就唔好喇。

如果係頂住痛,個人試過係真係過左一星期就會適應,未必要REFIT。而如果真係要REFIT,可以要求RE-SCAN。因為口講佢用文字寫,其實都好難~~

cyrusp 發表於 2016-9-11 09:49

唔開音樂真係唔會完全隔音,好正常丫個殻都會傳聲,唔開音樂時類似傷風耳仔聽野細聲左的感覺

az0zz9 發表於 2016-9-11 12:51

t1174 發表於 2016-9-11 04:25 static/image/common/back.gif
會不會要考慮一下半軟 cm 呢

唔中意westone啲聲{:1_332:}

az0zz9 發表於 2016-9-11 12:56

daizyoubu 發表於 2016-9-11 08:55 static/image/common/back.gif
要睇下邊隻痛,敏感紅痛、頂住痛定係不斷摩擦所致。
我發覺UE係做得比其他牌子鬆手(即係放左入去耳仔度仲 ...

兩邊都痛 應該係因為我覺得佢唔啱位所以係咁左擰右擰摩損左隻耳仔
我會覺得左耳係比較鬆 但右耳係頂實既
其實正常應該一放入隻耳仔就啱位 唔使係咁擰䈐(?)

az0zz9 發表於 2016-9-11 12:57

cyrusp 發表於 2016-9-11 09:49 static/image/common/back.gif
唔開音樂真係唔會完全隔音,好正常丫個殻都會傳聲,唔開音樂時類似傷風耳仔聽野細聲左的感覺 ...

開左音樂有時都聽到啲人講乜野

daizyoubu 發表於 2016-9-11 20:19

放左入耳仔之後噤下擰下好正常。
不過應該會搵倒一個位係吸住,而果個位係你再拿返出唻果一刻會聽倒"啲"一聲(好似入左水嘅耳仔通返果一刻噤)。而果個位都應該係唔需要成日郁都FIT(因為吸住)。

dio 發表於 2016-9-11 23:09

az0zz9 發表於 2016-9-11 23:48

daizyoubu 發表於 2016-9-11 20:19 static/image/common/back.gif
放左入耳仔之後噤下擰下好正常。
不過應該會搵倒一個位係吸住,而果個位係你再拿返出唻果一刻會聽倒"啲"一 ...

我無試過咁 咁應該真係隻耳機unfit:(
我最怕隻耳機refit完都係咁
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 戴cm戴到隻耳仔損,發炎...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。