samuel8892000 發表於 2016-8-28 21:27

Q500聽2ch好極有限

raylee 發表於 2016-8-29 09:48

不建議入100a,50a 都夠做, 你揾間兩部都有試下先。 因為100a 比50a 貴好多, 但用料只差在隻牛。 音質提升不大, 性價不高

norip999 發表於 2016-8-29 10:07

raylee 發表於 2016-8-29 09:48 static/image/common/back.gif
不建議入100a,50a 都夠做, 你揾間兩部都有試下先。 因為100a 比50a 貴好多, 但用料只差在隻牛。 音質提 ...

有財力一次過買大力D,好過買完A50心思思又買多次,
我有A50成日都心思思都升級去A100或者PM8005,
如果當時一次過買A100會無咁身痕。

helpman426 發表於 2016-8-31 01:06

多謝各師兄意見,其實我都1516,我其實要求都好簡單,用n70a做解碼落Creek 100a出q500,點都好聲過用AV amp呱{:1_342:}

keke323 發表於 2016-8-31 09:06

helpman426 發表於 2016-8-31 01:06 static/image/common/back.gif
多謝各師兄意見,其實我都1516,我其實要求都好簡單,用n70a做解碼落Creek 100a出q500,點都好聲過用AV amp ...

你可以咁講,但始終唔會有兩個世界既感覺,我建議 ching 首要都係換喇叭先,如真係喜歡 KEF 聲底,可以出去聽左 R500 岩唔岩聽先,之後再用 R500 既價位試多幾個唔同品牌既喇叭,話唔定到時先發現自己真正喜歡誰 {:1_343:}
影音既野,如 budget 所限就唯有好似小弟咁分階段慢慢換,甚至收二手囉 {:1_332:} ,但最緊要知道自己鍾意咩口味,免得行太多冤枉路 {:6_243:}

(Post76 Android 手機版送出)

helpman426 發表於 2016-8-31 12:45

多謝師兄意見,玩音響就係有呢種樂趣,又可以同人交流心得,我都想換kef r 系列,亦都係目標之一,但係我驚一聽之後會立即中毒,費時為左對喇叭同老虎紮哂馬,所以都係一步一步黎
同埋請教各師兄,去邊度買creek 100A行貨平d呢,請pm小弟地址

gowet 發表於 2016-8-31 13:17

helpman426 發表於 2016-8-31 12:45 static/image/common/back.gif
多謝師兄意見,玩音響就係有呢種樂趣,又可以同人交流心得,我都想換kef r 系列,亦都係目標之一,但係我驚 ...

Helpman 兄,

私人認為 KEF 高音始終不夠生猛開揚, 建議換 JBL更抵玩. Dynaudio 亦吾錯, AV or 兩聲道都有交代, 不過略嫌貴.

擴音機可換 Pioneer 59, 或天龍 4200 (或等4300出, 我玩過 4100, 音色好似仲開揚通透過 7200), 呢兩部機, 聽兩聲道吾會差過 Creek.

好多 friend 玩開純兩聲道音响器材, 都已經轉玩 AV amp, 因為實在太抵玩!

今日兩聲道音响器材, D價錢真係超離地!

helpman426 發表於 2016-8-31 14:36

我都同意兩聲道器材價錢都幾離地{:1_262:},天龍3200同4200差好多嗎,本身想3200平d又有pre out

gowet 發表於 2016-8-31 15:08

helpman426 發表於 2016-8-31 14:36 static/image/common/back.gif
我都同意兩聲道器材價錢都幾離地,天龍3200同4200差好多嗎,本身想3200平d又有pre out ...

Helpman 兄, 只差2千, 吾好慳!
4200 可行5.2.2, 或5.2.4 (2 pre-out).
3300 只係入門野.

oldappletree 發表於 2016-8-31 18:46

讚同之前c hing 的意見。喇叭喺末端,非常非常重要。

如果未有budget 買靚喇叭。換條牆身到拖板的電源缐效果最大。要力水 Sommer 或者 audio art power one 都OK

Sommer 極抵用。二手3舊至4舊。中頻厚,人聲味濃。低頻有力。差在高頻有D蒙,否則無懈可撃。小弟一直都想找到一條有 sommer 中頻厚度又有黑雞分析力的缐!

Audio art power one 二手1.5 K左右。霸王勁力型,低頻實,力量大。高頻分析力不會差過黒雞線。缺點喺放在小弟的器材,高頻過亮。

Creek 100A , 50A 與及Denon 4100w 小弟都有。

3款聲底差不多。creek 100A 比 50A 暖聲多一點。低頻量多一點。其他沒有分別。天龍 4100w 動態比 creek 100 A 大。始終是 AV amp ,表現瞬間爆發力。 Creek 100A 力量冇咁大,聲音斯文一點。

如果唔解意二手。其實creek 100a 好多 c hing 放二手唔要,平平地就可以玩{:6_138:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 小弟超新手一名,想升級器材,請求各師兄比意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。