kcy520 發表於 2016-8-7 00:31

新手求教耳機PLAYER配搭

本身SONY NW-A20 Series 配SE535    SE535玩到開始接觸不良想換,頭先又跌埋部NW-A20 Serie

4~6000左右筆值PLAYER+耳機.. 我基本上大部份時間都係坐車聽,入耳帶得多加上坐車成日聽到耳唔舒服
想話買頭帶式好唔好?頭帶格音無入耳咁好?
前排睇中左v-moda crossfade wireless唔知師兄們點睇呢個耳機??

我多數聽韓,台,中流行歌比較少聽抒情慢歌

唔該哂咁多位大佬

kcy520 發表於 2016-8-7 13:14

真心求教{:1_249:}

chief424 發表於 2016-8-7 13:53

ZX100 + E900M {:1_352:}

認真: 聽歌既野見人見智, 講得太直會俾呢度D人喪插

你用開A player, 咪考慮下Fiio X5, 應該都OK ge...(要第二代小心唔好買錯第一代)
(佢聲稱係一換一, 所以都買得過下)

如果鐘意Sony好似我咁咪ZX100, 3000蚊呢個價位一定係呢部

南韓仔A&K就麻麻了, 始終人地Sony賣Walkman起家時佢地都唔知係邊度

耳機你可以去旺角D鋪頭比較下; IE800, E900M, XBA-300呢3隻

JVC都OK, 睇下你鐘唔鐘意, 不過保養就短左D

Sony就大路, 聽ACG一定係Sony, 不過我呢隻E900都好正

marco511 發表於 2016-8-7 13:56

二手大把選擇
(Post76 Android 手機版送出)

chief424 發表於 2016-8-7 14:20

kcy520 發表於 2016-8-7 13:14 static/image/common/back.gif
真心求教

買耳機其實都要睇下自已的行為; 係出街聽多,房聽多,定係無無聊聊當消磨時間咁聽

我自已而家都轉左係自己間房聽, 因為自已間房永遠最靜, 最出到音色既(雖未去到Studio但己足夠有突)

咁如果係消磨的, 是旦一隻好聽少少的耳機加player已經足夠(例如手機V10或者215都足夠)

如果好似我呢D有少少要求的

要考慮下, 一隻耳機的售後, 隔音, 自已平時聽開咩歌最少呢3個因素

好似我咁咩差都聽, 咪雜食系, 雜食系耳機世間都唔少, 不過個人都係偏好Sony同埋Philips, 多年經驗; 因為係呢兩間公司的調音先俾到我想要既野我

德國佬唔係唔好, 德國佬係for Bass既, 但係德國佬最差係佢D QC同埋售後, 想當年買左最貴的80, 用左九個月左右條原裝線竟然自動硬化(肯定有人話唔好用原裝線, 咁但係我自已唔會咁on居俾多筆錢去買一樣物資去就番個耳機)
最抵死係要walkin去保養, 前後過左兩次海, 觀塘果度又山卡啦...變相唔會再買呢個brand

羅技果隻900我都有, D質量又係好渣, 但係佢售後好好, 可以郵寄, 唔洗專登去新界換, 所以睇下自已鐘唔鐘意羅技D 聲(以前隻10pro D人吹到好勁, 900都ok但係面對IE80又係差少少野咁)

AKG就要小心D...唔詳講啦, 又係好麻煩既牌子

買過咁多間, JVC, Sony, Philips係ok既, 其中Sony正頭係正豆...因為人聲好掂, 好清好爽, 係鐵味濃左少少, 不過整體你唔怪佢, 其實佢音樂感又係好正
Philips都係, 你聽慣左, 再聽其他高質的耳機(例如IE80, UE900, XBA之類), 都係心理上覺得好似差咁D野(唔係我講架, 我賣俾其他人其他人都係咁講)

鐵三角唔會考慮...性比價黎講完全唔得

所以我自已都係prefer日系...

買耳機同player都要諗下幾樣野; 你係發燒咁去玩, 定係聽到開心就算

如果係發燒, 咁呢個係無底深坑黎, 冇1皮野你都唔洗學人玩 (又要PHA2, ZX2, A7咁玩)

我自已的性格就係, 買番黎, 唔想搞其他野就靚聲, 因為我預player+耳機既錢, 係咁多就咁多; 因為我有其他野玩

再player+耳機+AMP+M+咩差物差, 我唔會...因為係好on居

隻歌係點, 就係點, 唔會因為呢D野最後而搞到隻歌識飛, 除非聽古典樂者

HD_2 發表於 2016-8-7 14:35

chief424 發表於 2016-8-7 14:20 static/image/common/back.gif
買耳機其實都要睇下自已的行為; 係出街聽多,房聽多,定係無無聊聊當消磨時間咁聽

我自已而家都轉左係自己 ...

我冇咩叻既, 只係聽得出邊隻耳機好聽, 邊隻唔好聽者 {:6_203:}

(Post76 Android 手機版送出)

t1174 發表於 2016-8-7 14:40

的確,頭帶HEADPHONE 隔音無入耳咁好, 當然也要考慮耳壳大細. 自己耳壳細, ON-EAR 變了 OVER EAR, 咁就隔音還可以, 另外是 OPEN CAN 同 CLOSE CAN 問題. 另外, 頭帶HEADPHONE 至大的問題其實是好熱.
SE535 應是 入耳中比較舒服的一種, 如果它也不 OK. 大約要考慮一下 CM 了, 但BUDGET 真是大問題.

kcy520 發表於 2016-8-7 18:54

chief424 發表於 2016-8-7 13:53 static/image/common/back.gif
ZX100 + E900M

認真: 聽歌既野見人見智, 講得太直會俾呢度D人喪插

唔一定要SONY,果時唔識人地話呢部好就買左
唔該哂師兄

kcy520 發表於 2016-8-7 18:59

chief424 發表於 2016-8-7 14:20 static/image/common/back.gif

我自已而家都轉左係自己 ...

多謝師兄指教

我基本上都係搭車先聽
我聽開BASS同快歌的唔知邊個PLAYER好,又唔識點配搭先岩{:1_331:}

kcy520 發表於 2016-8-7 19:01

t1174 發表於 2016-8-7 14:40 static/image/common/back.gif
的確,頭帶HEADPHONE 隔音無入耳咁好, 當然也要考慮耳壳大細. 自己耳壳細, ON-EAR 變了 OVER EAR, 咁就隔音 ...

係因為SE535太深入耳仔,係街嘈開大聲D 聽耐會痛, 就係諗頭帶會唔會舒服D
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手求教耳機PLAYER配搭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。