rx13142001 發表於 2016-8-5 15:49

ricoy288 發表於 2016-8-4 14:27 static/image/common/back.gif
ching, 如你用B&W, 除左我先前話要考慮中置用埋 CMC2 S2外, 如後置是貼牆放, 甘唔好用CM5啦, 用685 S2 已 ...

ching 比下意見 我想升級組合如下

AVP = Marantz AV7702 mk II或Denon X7200WA

前罝 = B&W CM8或 Focal Chorus 836 V或 Focal Aria 936

中罝 = B&W CMC2 S2或Focal ARIA CC-900 或Focal Chorus CC 800 V

後置 = B&W 685 S2或Focal 706BS或Focal 705BS

後級神盾7 或McIntosh MC301

後置喇叭 = B&W CM5

希望c ching比下意見因我開頭是想5.1升級先,之後才買後級的

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:17

rx13142001 發表於 2016-8-5 15:09 static/image/common/back.gif
師兄CMC2 S2好像好多間都無貨,會知道邊樹有貨同價單嗎?

我是在B&W(美麗華)買,好似是有9折

rx13142001 發表於 2016-8-7 00:21

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:17 static/image/common/back.gif
我是在B&W(美麗華)買,好似是有9折

唔該師兄

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:22

rx13142001 發表於 2016-8-5 15:13 static/image/common/back.gif
師兄,如我用Marantz AV7702 mk II推CM8 同685 S2 會夠力嗎?

個人意見,加左後級一定會好d,不過我又覺得你吾好急,先搵左AV amp 先,個櫃留定位,再慢慢去搵後級

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:39

rx13142001 發表於 2016-8-5 15:49 static/image/common/back.gif

AVP = Marantz AV7702 mk II或Denon X7200WA

我最近去聽過一下Dali,好似都吾差,ching都可去聽下.
各牌子都有其特色,我都不平論邊隻好,加上我冇個個model都試過,更怕比錯資料比ching你。

Ching,你一定要去聽下先得架,聽感好個人,我喜歡不代表你都會喜歡,只是我用緊B&W,所以就比返用B&W既配對等你硏究下. 正如我覺得CM5其實應該做枱面書架聽歌會好過做後置,做後置好似有d浪費左佢,而surround就可考慮用ds3, 只是個人意見⋯⋯
當然放spk位置都會影響用什麼spk, 所以吾好急. 慢慢試啦⋯⋯

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:46

rx13142001 發表於 2016-8-5 15:49 static/image/common/back.gif

另你講既後級,就好睇你是否多聽歌,及要玩多少隻spk

rx13142001 發表於 2016-8-7 01:08

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:46 static/image/common/back.gif
另你講既後級,就好睇你是否多聽歌,及要玩多少隻spk

我都會多聽歌的,而spk應該兩隻

rx13142001 發表於 2016-8-7 01:11

ricoy288 發表於 2016-8-7 00:22 static/image/common/back.gif
個人意見,加左後級一定會好d,不過我又覺得你吾好急,先搵左AV amp 先,個櫃留定位,再慢慢去搵後級 ...

就係個櫃不知點留位,因會全屋裝修,個櫃到時要尺寸做{:1_260:}

ricoy288 發表於 2016-8-7 01:13

rx13142001 發表於 2016-8-7 01:08 static/image/common/back.gif
我都會多聽歌的,而spk應該兩隻

甘可以考慮int amp for 前置, 其他spk 用神7部夠

rx13142001 發表於 2016-8-7 01:15

ricoy288 發表於 2016-8-7 01:13 static/image/common/back.gif
甘可以考慮int amp for 前置, 其他spk 用神7部夠

amp可選擇Marantz AV7702 mk II嗎
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 新手 各師兄請比意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。