jaffeinism 發表於 2016-8-3 08:10

Tch1812 發表於 2016-8-3 06:37 static/image/common/back.gif
謝謝推介. IE800不能換線好像少了很多樂趣.

Ie800可以換線, 呢區有師兄玩緊

Tch1812 發表於 2016-8-3 08:49

jaffeinism 發表於 2016-8-3 08:10 static/image/common/back.gif
Ie800可以換線, 呢區有師兄玩緊

{:1_348:}先去補習一下~~

leedsu 發表於 2016-8-3 10:43

配帶感好重要

hiyori 發表於 2016-8-3 11:28

我覺得師兄說的矇,也許是因為師兄比較喜歡偏薄,比較sharp的聲音風格,Andromeda有少許暖,分析力雖高於846但聽來不是那種sharp及「高清風格」調音,她聲音自然得來,lower end還是有些boost,我想未必合師兄
或許師兄也可先試UERR,看看是不是那種方向,如果是但覺得有不足,可再上來說說感受等大家再俾建議

Tch1812 發表於 2016-8-3 12:29

hiyori 發表於 2016-8-3 11:28 static/image/common/back.gif
我覺得師兄說的矇,也許是因為師兄比較喜歡偏薄,比較sharp的聲音風格,Andromeda有少許暖,分析力雖高於84 ...

師兄真的一矢中的,我比較喜歡清爽的聲底。如果Andromeda也是較厚可能不合口胃。
但UERR好像只有CIME?

jaffeinism 發表於 2016-8-3 12:36

Tch1812 發表於 2016-8-3 12:29 static/image/common/back.gif
師兄真的一矢中的,我比較喜歡清爽的聲底。如果Andromeda也是較厚可能不合口胃。
但UERR好像只有CIME? ...

U10 風格同UERM 似, k10UA係染左色既U10,

waiwai929 發表於 2016-8-3 14:22

試得k10都要試埋10.0 都match你既要求 而且平過k10

williamon9 發表於 2016-8-3 15:59

waiwai929 發表於 2016-8-3 14:22 static/image/common/back.gif
試得k10都要試埋10.0 都match你既要求 而且平過k10

嗯...你應該係指heir audio隻iem10.0吧
kaiser10 同iem10.0我都擁有過
其實好多人話兩隻好似 調音方面的確有某啲部分好似
利申左先 我係由heir10.0轉用kaiser10ub
我覺得如果聽Classical JAZZ 我會建議kaiser10多過10.0
10.0人聲結象比較大
有點等價交換咁令到kaiser10啲野分得開啲 層次感好一點

另外kaiser10ua難戴嘅問題 我認為樓主可以試一下kaiser10ub(舊版)
細粒好多 係其中一隻我覺得戴得幾舒服嘅耳機

10ua高頻亮一啲 高頻細節明顯小小 刺激小小 10ub低頻包圍感好一點 耐聽啲啲
我認為冇級數差距 只係取向唔同
另外 兩隻換線效果好明顯(原線雞)

williamon9 發表於 2016-8-3 16:22

其實我都係比較多聽Classical JAZZ(另外電影ost同folk)
玩完一堆耳機最後留淨嘅係ie800(Kaiser10都放埋了
如果樓主好鍾意Classical(指大小編制)同JAZZ 真心推薦ie800
係某幾類音樂 我覺得ie800果種泰然嘅感覺係無可取代
講番先 我講嘅野全部基於valoq 新版ie800
未必同dp-x1一樣 

至於換線 可以參考一下風狼兄嘅玩法
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=238373

hiyori 發表於 2016-8-3 16:40

Tch1812 發表於 2016-8-3 12:29
但UERR好像只有CIME? ...

有Universal 版的,雖然暫時只見日本果邊有,不知其他地方幾時release
http://www.e-earphone.jp/shop/shopdetail.html?brandcode=000000095740
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 頭痕中:Campfire Andromeda / JH Angie II 二擇一

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。