hehehaha959 發表於 2016-7-26 23:01

窄廳新手入坑,問題望指教

小弟新屋入伙,見現時家庭影視好抵玩,所以想入坑,但過程中預見不少問題望高手指教

新屋個廳深108寸(wall to wall),電視牆長90寸,問過影音店,玩投射100"會睇得好辛苦,90"-92"會好D,所以推介用BenQ W2000,諗住玩ATMOS,所以店主介紹埋 MK MP7 X 5pcs 加 Sunfire HRS-10, AMP就 PioneerVSX-1131, Budget 都可以,但有以下問題

1. 本人想用 透聲幕,但店主話透聲幕會見到好多窿窿,建議speaker 裝開D 俾個正常幕係speaker後面落就算,但如果離電視太開,感覺好怪,透聲幕真的好多窿窿嗎?有無好介紹?網上能搵到資料不多?(本人極希望用類似MP7 個類Design的 Speaker)

2. Projector選擇OK嗎?D 朋友話上美國網買BenQ平好多,信得過嗎。

3. 小弟首次入坑,願聞各CHing意見

neo323 發表於 2016-7-27 00:41

師兄你好!我也是新手一名,看你的投影距離W2000算合適了,透聲幕以我所知好貴下,如果前置不是太大,將前罝放得遠離個幕前D就唔會傘到投影區,仲有AV AMP好個人的,我覺得最緊要有Pre-out,將來提升力量好有幫助。

MDLP 發表於 2016-7-27 12:29

入門AVamp揀喇叭
食易唔食難
無理由揀細口徑4ohm

MDLP 發表於 2016-7-27 12:31

前後牆9尺玩80"拉幕算啦

朋友用緊部 BenQ W2000 超正
可上TB找找

pwong888 發表於 2016-7-27 13:21

我用的透聲幕係織的,吾會見到窿窿,亦都見過朋友屋企用打窿個種,吾係咁掂。

gikifk 發表於 2016-7-27 14:35

你個廳甘大,嘜幕都得喇,如果真係要透聲幕,首先出去問下價錢

matt88p 發表於 2016-7-27 15:05

師兄, PM畀咗小小資料你

fungjai 發表於 2016-7-27 15:53

我都係W2000 用家+Grandview 80" 電幕, 記得留位比左右喇叭同中置比隻幕落黎呀~

用benq網站個投影calculator計算好投影距離同投影機吊架天花落黎既高度
(Post76 Android 手機版送出)

MDLP 發表於 2016-7-27 20:44

fungjai 發表於 2016-7-27 15:53 static/image/common/back.gif
我都係W2000 用家+Grandview 80" 電幕, 記得留位比左右喇叭同中置比隻幕落黎呀~

用benq網站個投影calcula ...

W2000+Grandview 超高性價比
相比同樣JK入門model唔係好掂

wayne0503 發表於 2016-7-27 23:09

師兄講開MP7小第都用咗2年有多,有小小心得分享下,首先如你睇戲多過聽歌,恭喜你因為我從未有失望過,但聽歌就好一般,第二係想講應該唔會有人用5隻MP7做晒5聲道喇叭,咁會浪費咗MK嘅三向發聲專利設計環繞聲道,最重要係MP7一隻仲貴過一對M4T&大家個分工都好唔同
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 窄廳新手入坑,問題望指教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。