ykkc 發表於 2016-7-19 21:47

電視維修 請教

本人部vt31c 水貨p記plasma自動關機後開唔返

係網上搵左cf上門檢查check完話整唔到
(先俾左5百檢查費)
話要換零件先有機會得, 連工包料報大約3千
(我google過下我部機應係有版要更換
因電視有出幾下紅燈 對返次數大約估到顯示壞乜版)

但如換左都唔work都話要收返一半價錢
想問問大家意見整唔整得過

其實如整得返我覺得俾3千我ok
始終我唔多想換新機
但整唔到都要收一半就有d…………

gikifk 發表於 2016-7-19 22:42

唔整{:6_199:}

fm31331 發表於 2016-7-19 22:51

絕對唔整{:6_183:}

nippon 發表於 2016-7-19 23:17

自己淘寶版來整,返正你都google到那塊版壞,換版一d都唔難,又唔使用辣雞!返正CF都係估,不如自己試吓!
(Post76 Android 手機版送出)

ykkc 發表於 2016-7-19 23:28

其實都預左要換
但出去電器鋪行完一轉

感覺好似新不如舊
當然新機多好多野。又4K. 又HDR .....

但其實4k對我真係無所謂。 反正少片源
好似以前3D 咁。睇一陣就賴得用3D {:1_260:}
反以plasma 總覺得有佢獨有嘰吸引力

billymud 發表於 2016-7-20 13:27

flashing 紅燈 is the preliminary diagnose (ie. just help you to 估到顯示壞乜版).It may not be the exact root cause of fatal failure.

If BGA component is involved, you may not be able to do DIY repair.Buy a new board is the only solution.
If 顯示壞 Power Supply 版, you may be OK to repair the board at minimal cost; and no need to buy a new board.
Good luck ~~ {:1_264:}

wman 發表於 2016-7-20 15:40

我電視是二年前淘回來的,用了不久正中間有直線 ,之後一樣叫街外師傅维修,上門维修後七佰但修不好,又是說底板壞,情况和你一樣要三仟多,修不好也要付一半 ,最後不修直接運回內地行維修不用錢修好,用到現在!
個人認為不論行水壞了,如行过了保養期,直接買部新的吧!

bensonw 發表於 2016-7-20 18:10

ykkc 發表於 2016-7-19 23:28 static/image/common/back.gif
其實都預左要換
但出去電器鋪行完一轉

{:1_328:}
ching pls check pm,有cf上門維修介紹...thx...{:1_352:}
頁: [1]
查看完整版本: 電視維修 請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。